opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Onderzoek laat zien dat baarden helpen klappen te absorberen

baard klappen

Volle, dikke baarden zijn anno 2020 lust voor het oog. Vrouwen zijn er gek op, je komt betrouwbaarder over én ze helpen je beschermen tegen de winterse kou. Maar wist je dat ze ook nog een ander soort praktisch doel dienen? Een baard zou namelijk de impact van een klap op de kaak verzachten - aldus de wetenschap. 

“De resultaten van deze studie geven aan dat een baard inderdaad in staat is om de impactkracht van een stompe slag aanzienlijk te verminderen en energie te absorberen”

Als de manen van een leeuw

Door de geschiedenis heen zijn volle en golvende baarden door culturen over de hele wereld gevierd als een embleem van sociale dominantie en mannelijkheid, net als de golvende manen van een dominante mannelijke leeuw. Maar wist je dat óók bij zo’n leeuw het dikke haar van de manen de keel van de leeuw beschermt tegen de dodelijke klauwen en tanden van een rivaal? Nou, zo gek veel verschillen wij daar dus niet van. 

Een grote, volle en natuurlijk goedverzorgde baard kan namelijk een vergelijkbare bescherming bieden tegen dodelijke aanvallen door de inkomende kracht te dempen en te absorberen - krachten die gericht zijn op de kaak, het gezichtsbeen dat het vaakst breekt tijdens gevechten, zeggen onderzoekers. 

Charles Darwin, gevierd natuuronderzoeker en vader van de evolutietheorie (die overigens ook de eigenaar was van een prachtige baard), had zelf ook iets te zeggen over evolutie en gezichtshaar. Hoewel Darwin de manen van de leeuw zag als een bron van fysieke bescherming, beschouwde hij de baard van de mens slechts als een "sieraad" om de aandacht van vrouwen te trekken, rapporteerden wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Integrative Organismal Biology. 

Lees ook: 7 items die niet in je mancave mogen ontbreken

Evolutie voor gevechten

De auteurs van ditzelfde onderzoek waren het daar echter niet mee eens. Ze voerden aan dat haren in een baard collectief de kracht van een slag zouden verspreiden en dus mogelijk zijn geëvolueerd als reactie op de behoefte om man-man-gevechten te winnen. Een groeiend aantal bewijzen wijst erop dat menselijke skeletten en spieren zijn geëvolueerd om specialisaties te ondersteunen die verband houden met onderlinge gevechten. 

Andere onderzoekers suggereerden eerder al dat mannelijke gezichtsvormen zijn geëvolueerd om het gezicht te beschermen tegen schade tijdens gevechten. Het zou daarom mogelijk kunnen zijn dat baarden om dezelfde reden zijn geëvolueerd, aldus de auteurs.

En het bleef niet bij theorieën. De wetenschappers bouwden modellen die de structuur van bot in het menselijk schedel nabootsten. Vervolgens wikkelden ze de modellen in met schapenvacht omdat dit ‘het volume van de follikels in de vochtmonsters het volume van volle baarden benaderden’. In totaal werden er drie soorten modellen gemaakt: een volle ‘baard’, een minder volle en een kaal gezicht. De onderzoekers voerden vervolgens tests uit waarbij er gewicht werd uitgeoefend op elk van de ‘schedels’. 

Lees ook: Wetenschap bevestigt: mannen met een bierbuik hebben betere seks

Bebaarde mannen kunnen tegen een stootje!

De resultaten lieten precies zien wat ze al dachten: De "behaarde" schedels deden het het beste tegen het zware gewicht en absorbeerden bijna 30% meer energie dan de bundels die werden geschoren of geplukt. Zelfs onder een machine-instelling voor een impact die alle licht-behaarde schedels en 95% van de geschoren schedels beschadigde, barstte of verbrijzelde slechts 45% van de behaarde exemplaren. "De resultaten van deze studie geven aan dat haar inderdaad in staat is om de impactkracht van een stompe slag aanzienlijk te verminderen en energie te absorberen", aldus de wetenschappers. 

Kortom: maak je het af en toe iets te bont in de kroeg? Sta jij in het weekend in de boksring? Houd je van een potje stoeien met je oudere broers? Laat vooral een baard staan: het kan je letterlijk de winst bezorgen! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.