opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Rechter oordeelt: Een kater is officieel een ziekte in Duitsland!

kater ziekte duitsland

We kennen het gevoel maar al te goed: bonkende hoofdpijn, duizeligheid, een droge mond, misselijkheid… Een avondje doorhalen met je maten in de kroeg is natuurlijk leuk, maar de kater die volgt is niet bepaald om over naar huis te schrijven. En mocht je de volgende dag ook nog eens moeten werken, dan heb je helemáál een probleem. Behalve als je in Duitsland woont, overigens. Daar heeft een rechter namelijk besloten dat een kater officieel een ziekte is. 

Anti-Hangover Shot

Ja, echt! Je legitiem ziek melden omdat je een ongelooflijke kater hebt behoort vanaf nu dus gewoon tot de mogelijkheden bij onze Oosterburen. Hoe dit vonnis tot stand is gekomen? Nou, dat begon met een fabrikant die een zogenaamde ‘Anti Hangover Shot’ verkocht. Met dit poeder zou een kater kunnen worden verholpen, met name door de aanwezige antioxidanten, elektrolyten en vitamines. Het poedertje kon worden gemengd met water om de kater als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Perfect dus als zo’n zelf gebrouwen biertje net te sterk was. 

Lees ook: Bier vs whisky: welke van de twee is gezonder?

Deze beweringen zorgden er echter voor dat het bedrijf werd aangeklaagd voor het maken van onwettige gezondheidsclaims. De rechter oordeelde dat geen enkel voedingssupplement mag worden beschreven als een ‘genezing van ziekten’. "Informatie over een levensmiddel mag hieraan geen eigenschappen van preventie, behandeling of genezing van een menselijke ziekte toeschrijven of de indruk wekken van deze eigenschap", benadrukte de Hogere Regionale Rechtbank van Frankfurt. 

In de nu verboden reclame die werd gemaakt voor de Hangover-shot wordt de kater beschreven met symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Dergelijke symptomen zouden buiten het natuurlijke bereik van het menselijk lichaam vallen, vond de rechter. "Ze komen niet voor als gevolg van de natuurlijke ‘ups en downs’ van het lichaam, maar wel als gevolg van de consumptie van alcohol, een schadelijke stof", vond de rechter. Het werd niet relevant gevonden dat deze symptomen snel weer verdwijnen en geen medische behandeling nodig is.

Een kater een ziekte?

“Onder een ziekte kun je zelfs kleine of tijdelijke verstoringen van de normale staat of normale activiteit van het lichaam verstaan. Daarbij horen de vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn die het bedrijf claimt te kunnen verminderen”, aldus de rechtbank. Ook benadrukte de rechter dat er een medische term voor een kater is, één waar wij in ieder geval nog nooit van gehoord hadden: veisalgia. Leuk feitje voor tijdens je volgende avondje drinken! 

Nog een leuk feitje: wist je dat ze in Duitsland, het land van het bier én het Oktoberfest, een heuse ‘bierzuiverheidswet’ hebben? Meer hierover lees je in ons artikel met 7 van de meest interessante feitjes over bier.


Proost!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.