opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Zo bereid je je humidor voor op het bewaren van je favoriete sigaren

sigaar bewaren humidor

Hier op Hop.nl hebben we al vaker gesproken over de noodzaak van een humidor voor elke sigarenliefhebber. Hoewel zo’n apparaat in eerste instantie wat mysterieus lijkt voor de beginnende sigarenroker, kom je er al snel achter dat het bewaren van sigaren in de optimale luchtvochtigheid en temperatuur cruciaal is voor het behouden van de perfecte smaak. Maar wist je dat niet iedere humidor kant-en-klaar gebruikt kan worden? Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten om je humidor voor te bereiden op je favoriete sigaren!

Lees ook: 5 humidors om je sigaren in topconditie te houden

Een humidor van Spaanse ceder

First things first. Waarom heb je nou eigenlijk een humidor nodig? Simpel gezegd is een humidor niets meer dan een bewaarkist die sigaren beschermt in een omgeving met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, om zo het rookwaar in de beste conditie te houden. Zo’n kist bestaat uit een aantal cruciale onderdelen: een luchtbevochtiger, een hygrometer en Spaanse ceder. Vooral dat laatste lijkt belangrijk te zijn: maar liefst 99,9% van alle humidors worden met deze specifieke houtsoort gemaakt. Spaanse ceder is namelijk geweldig in het vasthouden van vocht én het verdrijven van vocht wanneer het nodig is. Buigen en kromtrekken gebeurt bij dit type hout niet. Tegelijkertijd absorbeert het hout geen warmte - zoals vrijwel elke ander soort hout wel doet - wat ervoor zorgt dat je kostbare sigaren lekker koel blijven. Lees verder onder de afbeelding...

Ook een humidor kopen? Deze van Treviso DeLuxo (€189,-) bestaat uit de kist, een bevochtiger, hygrometer en ruimte voor maar liefst 75 sigaren. Alles wat je nodig hebt om je sigaren in topconditie te houden!

Je humidor voorbereiden

Het cedermateriaal is dus een integraal onderdeel van het delicate bevochtigingssysteem van de humidor. Maar er is een kanttekening: als de humidor een lange tijd niet is gebruikt, dan is het mogelijk dat het nieuwe hout vocht uit je sigaren trekt. In plaats van ze vers te houden, zullen nieuwe (of lang stilstaande) humidors je sigaren zelfs sneller verouderen. Om dit in de eerste plaats te voorkomen, kun je enkele stappen volgen om sigarenhumidors op de juiste manier te preppen.

Lees ook: Sigarenliefhebber? Houd je rookwaar in topconditie met een humidor

Stap 1: Als de humidor is geleverd met instructies van de fabrikant, volg deze dan nauwkeurig om de garantie te behouden. Niet alle nieuwe humidors hebben deze echter, en als je een gebruikte doos hebt geërfd of gekocht, is je eerste stap het gebruikmaken van gedestilleerd water. Veeg met een schone spons of een vochtige doek elke vierkante centimeter hout in de humidor schoon. Vermijd kraanwater en zorg ervoor dat het hout niet té nat wordt. Giet ook geen water in je humidor om het vervolgens heen en weer te gooien, aangezien dit allemaal het fijne hout van sigarenhumidors kunnen beschadigen.

Stap 2: Of je nu een spons of een vochtige doek hebt gebruikt, wring hem uit zodat hij nog vochtig is maar niet te nat. Maak vervolgens een kleine basis uit plasticfolie of een boodschappentas en plaats deze op de bodem van je humidor. Leg de doek of spons op deze basis en zorg ervoor dat deze het hout niet raakt.

Stap 3: Vul het bevochtigingsapparaat met wat meer gedestilleerd water of een speciale oplossing, als de aanwijzingen van de fabrikant een bepaald product aanbevelen. Maak het apparaat, net als de spons, niet te nat. Als er te veel water aanwezig is, laat het dan uitlekken boven een gootsteen, droog eventuele druppels af en plaats het apparaat in de humidor.

Stap 4: Het bevochtigen van sigarenhumidors kost tijd. Sigaren kunnen vocht niet te snel opnemen, waardoor het bevochtigingsapparaat de droge ceder niet direct kan bevochtigen. Het is een langzaam proces, dus sluit de doos met de spons en het bevochtigingsapparaat erin en laat hem 24 dagen met rust. Herhaal dan stap 1-3, maar laat de doek of spons deze keer niet liggen en laat hem nog een hele dag met rust.

Stap 5: Controleer na deze 48 uur wachten of er geen vocht op de ceder zelf zit. Als dat het geval is, moet je nog een dag wachten voordat je er sigaren in gaat bewaren. Veel sigarenhumidors worden geleverd met een geïnstalleerde hygrometer en tijdens dit proces zal deze waarschijnlijk een hogere luchtvochtigheid onthullen dan normaal. Negeer deze, maar zorg ervoor dat de luchtvochtigheid aan het einde van het proces ten minste 72% is. Als het lager is, moet de ceder nog steeds meer vocht opnemen, dus voltooi het hele proces een derde keer. Als alles er echter goed uitziet en er geen vocht op de ceder zit, kun je je humidor als effectief beschouwen. De sigaren die je erin stopt, blijven nu vers en klaar om op elk moment en voor elke gelegenheid van te genieten.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.