opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Zo organiseer je thuis de perfecte whiskyproeverij voor je maten

Zo organiseer je thuis de perfecte whiskyproeverij voor je maten

Ben je net zo'n whiskyliefhebber als wij, dan is de kans groot de je eens in je leven wel eens een proeverij hebt bezocht. Maar heb jij thuis een mooie verzameling flessen staan én heb je wat vrienden die nog 'on the fence' zijn wat betreft hun whisky-hobby, dan is het tijd om thuis zélf eens een whiskyproeverij te organiseren! Een whisky proeffeestje is een geweldige manier om tijd met vrienden door te brengen en te genieten van enkele van de fijnere dingen des levens. Hier zijn een paar tips om je proeverij vlekkeloos te laten verlopen:

1. Doe het nodige onderzoek

Zorg ervoor dat je wat onderzoek hebt gedaan. Als gastheer ben jij degene die het proeffeestje zal guiden, van hoe te drinken tot de achtergrond van de distilleerderijen die je hebt gekozen om te laten zien. Basisinformatie over de distilleerder, regio, stijl, waar je op moet letten binnen het smaakprofiel en meer, kan helpen om de waardering van je gasten voor wat ze drinken te verdiepen.

Bedenk ook wie je uitnodigt. Een goede vuistregel is om het evenement redelijk intiem te houden – een groep van vier tot zeven vrienden is ideaal. Tenzij je dit doet als een betaald evenement waar maximale aanwezigheid een factor is, wil je persoonlijk contact kunnen maken met deze mensen, en dat betekent dat je de tijd hebt om dat te doen. Whisky is tenslotte het startpunt, maar de drankjes zijn nooit een doel op zich - ze zijn een hulpmiddel om de verbinding te versterken.

2. Kies de juiste whisky's

Bij de keuze van whisky's voor je proeverij is het belangrijk dat je een verscheidenheid aan stijlen en leeftijden kiest. Zo krijgen je gasten de kans verschillende smaken en aroma's te ervaren. Het is ook een goed idee om enkele zeldzame en dure whisky's op te nemen, zodat iedereen de kans krijgt om iets bijzonders te proberen. Hiervoor kun je natuurlijk zelf een aantal duurdere flessen aanschaffen (als je ze niet al hebt staan), of je kunt online proefmonsters of whisky samples bestellen.

Enkele soorten whisky die je bijvoorbeeld kan proberen zijn die uit verschillende populaire landen, zoals onderstaand. Een andere optie is dat je enkel kiest uit bijvoorbeeld Schotse whisky's, en hier whisky's uit de verschillende regio's van kiest.

  • Schotse whisky
  • Amerikaanse whiskey (mét de extra e dus)
  • Ierse whiskey (same here)
  • Canadese whisky
  • Japanse whisky

Je kunt hiermee letterlijk alle kanten op, en door de grote verscheidenheid aan whisky kun je op deze manier op keer op keer nieuwe proeverijen organiseren. Misschien maak je een rondreis door de Schotse Hooglanden, laat je verschillende regionale distilleerders zien of concentreer je je op de melanges van één enkel bedrijf. Mocht je met mensen zitten die nog niets van whisky weten, dan is een simpele whisky-introductie-proeverij een geweldig idee, met een paar keuzes van elk type. Vier tot zes varianten is genoeg voor een mooie avond.

3. Serveer ze op de juiste manier

Er zijn veel verschillende soorten whisky glazen. Het kiezen van het juiste whisky glas kan echt helpen het genot van de drinker te verbeteren. Whisky's worden vaak geserveerd in zogenaamde tumblers met een brede rand (rechte glazen). Dit is voor het proeven en ruiken echter niet ideaal. Kies hiervoor eerder voor tulpvormige glazen. tulpvormige glazen zijn gebaseerd op de copita - het traditionele Spaanse glas dat wordt gebruikt om sherry te proeven. De lange steel voorkomt dat de hand van de drinker (en zijn vervuilende geuren) te dicht bij de neus komt, terwijl de komvorm de aroma's concentreert door de iets smallere rand.

En als je echt optimaal wilt proeven, dan kun je een speciaal soort glas gebruiken dat een Glencairn glas heet. Deze zijn speciaal ontworpen voor het proeven van whisky en helpen om de aroma's te concentreren. Vanwege zijn grootte is de Glencairn het perfecte glas om te leren hoe je whisky kunt wervelen, een praktijk die vaak wordt gebruikt om de aroma's van whisky te openen voor volledige waardering.

Zorg dat je genoeg glazen hebt voor elk van je gasten, en dat ze schoon zijn en vrij van resten afwasmiddel. Vul het glas voor ongeveer eenderde, zodat er ruimte is om de whisky te wervelen zonder te morsen. Door te wervelen komen meer van de aroma's van de whisky vrij, wat het proeven aangenamer maakt.

4. Zet wat water en eten klaar

Volgens veel mensen wordt whisky het best genoten met een drupje water. Een druppeltje water toevoegen aan whisky maakt de smaken opener en intenser. Hiervoor zijn speciale pipetjes verkrijgbaar en die worden ook vaak gebruikt bij whiskydistilleerderijen in Schotland waar proeverijen worden georganiseerd. Veel mensen zijn ook van mening dat een beetje water toevoegen aan whisky helpt om meer van de aroma's vrij te maken, waardoor de proefervaring aangenamer wordt.

Wat hapjes zijn ook een goed idee, want die helpen het gehemelte tussen het proeven door te reinigen, maar ook de smaken van whisky in sommige gevallen aan te vullen. Voor het resetten van de smaakpapillen werken ongezouten crackers of maïschips goed. Fruit zoals abrikoos, kers en cranberry, maar ook noten zoals walnoten, pecannoten en amandelen werken goed als smaakversterkers vanwege hun tanninekwaliteiten. Kaas is ook een aanrader. Hun boterachtige vetten, zout en rokerige smaken doen wonderen in combinatie met whisky. Ook gerijpte Parmezaanse kaas of brie zijn goede opties. De rijke, aardse eigenschappen van chocolade, puur en melk, voegen nog een extra laag toe aan je smaakarsenaal. Kortom: de opties zijn eindeloos - maar baseer de opties voor voedsel op basis van de whisky die je serveert. En ben je eenmaal klaar met proeven? Zorg dan voor een mooie maaltijd achteraf!

5. Praat over de whisky's

Neem, voor je begint te proeven, even de tijd om over elk van de whisky's die geproefd gaan worden te praten. Dit geeft je gasten een korte inleiding tot elke whisky en zal hen helpen ze meer te waarderen. Je kunt dingen bespreken als de distilleerderij waar hij gemaakt werd, het vat waarin hij gerijpt werd, en eventuele speciale smaken of aroma's die je opvallen.

Ook ná het proeven bespreek je trouwens de whisky. Wat heb je geroken? Geproefd? Wat vond je lekker en wat minder? Het samen bespreken van jullie bevindingen is ook een geweldige manier om meer over whisky te leren en dit heerlijke drankje nog meer te waarderen. Iedereen heeft zijn eigen mening over wat een goede whisky maakt, en het bespreken van die meningen - zeker met vrienden - is altijd interessant. Wat de een lekker vindt, vindt de ander misschien helemaal niets (en andersom).

6. Time to taste!

Bij het proeven van whisky gaat het erom ten volle van de drank te genieten. Om dat te doen zijn er een aantal stappen die je als host voor kunt doen.

  • Laat je gasten hun glas in het licht onderzoeken en letten op de helderheid, kleur en tint. Laat ze wervelen, adem dan in door de neus en vraag naar hun mening over de kwaliteiten ervan. Als ze geen grote drinkers zijn, kun je uitleggen hoe kleur en geur kunnen aangeven hoe whisky's zullen smaken en hoe sterk ze zijn.
  • Voeg een aantal druppels water op kamertemperatuur toe aan elk glas (gasten kunnen dit zelf doen als je ze van pipetjes of flesjes voorziet. Voor mensen die van afschuw naar adem snakken bij de gedachte hun drankje te verdunnen: leg uit dat het de smaak daadwerkelijk kan verbeteren!
  • Laat je gasten een slokje nemen, terwijl ze de whisky in hun mond ronddraaien om hun smaakpapillen te bedekken en de volle smaak vrij te laten komen.

6. Maak aantekeningen

Bij het uitproberen van verschillende whisky's kan het nuttig zijn om aantekeningen te maken over wat je er wel en niet lekker aan vindt. Zo kun je je herinneren van welke whisky's je genoot en van welke niet. Het kan ook nuttig zijn om de distilleerderij te kennen waar een whisky gemaakt werd, het vat waarin hij gerijpt werd, en eventuele bijzondere smaken of aroma's die je opmerkte. Deze informatie kan je helpen beter te begrijpen wat je proeft en je whisky proeverijen nog aangenamer maken.

7. Heb plezier!

Whiskyproeverijen kunnen natuurlijk ontzettend lekker en functioneel zijn, maar het allerbelangrijkste ingrediënt is plezier. Zonder gezelligheid kan een proeverij maar droog en saai zijn. Met een ontspannen en feestelijke sfeer zal iedereen meer plezier hebben en de whisky's des te meer kunnen waarderen. Zorg dus voor lekker eten, muziek en natuurlijk een goed gesprek om de boel levendig te houden!

 

Terug