opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Dit is de duurste Ierse whisky ooit, en hij is nu te koop

midleton

Als we kijken naar dure whisky’s, dan valt je waarschijnlijk snel op dat het vrijwel enkel Schotse whisky’s zijn met prijskaartjes die uit vijf of zes cijfers bestaan. Nu is ook de Ierse markt aan de beurt, en wel met de Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter One. Deze 45-jaar oude whisky heeft een verkoopprijs van 37.000 euro.  

Lees ook: Dit zegt de kleur van whisky over zijn smaak en kwaliteit

De oudste whiskycollectie van Ierland

Toen de Old Midleton-distilleerderij in Cork in 1975 zijn deuren sloot, na 150 jaar actief te zijn geweest, verdwenen er verschillende vaten met proefwhisky-innovaties mee. Ze rustten diep in hun vaten - tot nu. Afgelopen week kwamen whisky-enthousiastelingen bijeen in het Old Sessions House in Londen om te proosten op de lancering van Midleton Very Rare Silent Distillery Collection, de oudste whiskycollectie ooit in Ierland. 

De eerste release is een 45-jarige peate single malt, gecreëerd in 1974 door meester-distilleerder emeritus Max Crockett en sindsdien drie generaties lang bewaakt in de verlaten distilleerderij. De whisky werd gepresenteerd in een handgeblazen karaf Waterford Crystal en tentoongesteld in een houten kast gemaakt van oude whiskyvaten. In totaal zullen slechts 48 flessen de wereld rond worden gestuurd. 

Lees ook: Doen wijn, bier en sterke drank hetzelfde met je lichaam?

‘Unicorn-whisky’

"Dit is een echte unicorn-whisky", zegt Brian Nation, hoofddistilleerder bij Irish Distillers, die Midleton Very Rare produceert . "Het maakte deel uit van een reeks innovatieproeven die nooit zouden worden vrijgegeven of herhaald." De whisky heeft na 45 jaar rijping ruim 87% van zijn volume verloren, wat de drank alleen maar kostbaarder heeft gemaakt. “Het is het ultieme erfgoed en aandenken van de toewijding aan precieze moutbereidings-, brouw- en destillatievaardigheden van generaties distilleerders in Midleton”, zegt meesterdistilleerder Barry Crockett.

Carol Quinn, archivaris bij Irish Distillers, heeft het over heuse ‘vloeibare geschiedenis’. “Om iets te proeven dat zo lang stil heeft gelegen is buitengewoon”. Een van de meest opmerkelijke elementen van deze eerste release is dat het een geturfde mout is. "Traditioneel Ierse whisky is een mix van gemoute en ongemoute gerst," legt Quinn uit. Deze is echter allemaal mout en bovendien: "Het is geturfd, wat buitengewoon ongebruikelijk is."

De whisky is de eerste van zes releases, met jaarlijks één release tot het jaar 2025, variërend in leeftijden van 45 tot 50 jaar oud. De laatste release zal samenvallen met de 200ste verjaardag van de Old Midleton Distillery.

Lees ook: 5 must-have items die niet in je mancave mogen ontbreken

Maar hoe smaakt hij eigenlijk?

Zo'n rijke historie is natuurlijk leuk en aardig, maar een whisky moet natuurlijk ook een beetje lekker zijn. Jammer genoeg hebben we hem zelf nog niet mogen proeven, maar Brian Nation, de huidige meesterdistilleerder bij Midleton Very Rare, beschrijft de whisky als volgt:

Neus: De eerste indruk is zeer rijk met diepe, donkere kruiden op een bevredigende antieke eiken basis. Een aardachtige noot van vers gesneden turf, samen met zeemleer, wordt opgetild door een vleugje grapefruit. Het zeer oude sherrywijn gekruide hogsheadvat draagt ​​een vleugje rijpe honingmeloen en rode bessen, evenals de zoete kruiden van geroosterde eik.

Smaak: Direct rijk, met de eerste peperige kruiden langzaam verzachtend als de invloed van de gemoute gerst zichtbaar wordt. Zoethoutwortel, gerstsuiker en honing brengen wat zoetheid, net een klein beetje door een vleugje sorbet, allemaal gebouwd op een solide basis van geroosterd eikenhout.

Lees ook: Grijp je kans: ‘s werelds duurste whiskycollectie onder de hamer

€37.000 net even te duur?

Mocht je nét een paar honderd euro te kort komen om deze Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter One op de kop te tikken, dan hebben we goed nieuws voor je. Het merk verkoopt ook gewoon goedkopere varianten van hun Midleton Very Rare whisky’s. Die zijn met zo’n 150 euro toch net even wat aantrekkelijker. En mocht je nog op zoek zijn naar whisky accessoires, dan zit je hier op Hop natuurlijk helemaal goed. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.