opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Nederland officieel de grootste bierexporteur in de EU

Nederland officieel de grootste bierexporteur in de EU

Dat we hier in Nederland van een biertje houden, dat moge duidelijk zijn. Maar wist je ook dat ze in de rest van de wereld héél erg van Nederlands bier genieten? Sterker nog: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was Nederland in 2020 de grootste exporteur van bier in de Europese Unie. Meer dan 2 miljard euro aan vloeibaar goud verliet ons land, voornamelijk naar de Verenigde Staten. 

Liever zelf je eigen bier maken? Dit Brewferm Superior startpakket (€315,-) bestaat uit alles wat je nodig hebt voor het brouwen van het meest smaakvolle bier!

De nummer twee van de wereld

Nu klinkt dit natuurlijk geweldig, ware het niet voor het feit dat de Belgen ons flink op de hiel zitten. Momenteel is Nederland zelfs de op één na grootste bierexporteur ter wereld en volgen we enkel koploper Mexico. Toch lijkt het erop dat we die zilveren positie wellicht op korte termijn zullen inleveren aan onze Oosterburen. Ter vergelijking: Nederland was in elk jaar van deze eeuw de grootste exporteur van bier in de EU. De waarde van de Nederlandse bierexport was echter 75 procent hoger dan in 2000, terwijl de Belgische exportwaarde in de periode 2000-2020 bijna vervijfvoudigde. Duitsland en Frankrijk zijn de derde en vierde grootste exporteurs van alcoholisch bier in de EU. 

De Mexicanen doen het echter nog veel beter: daar wordt ruim twee keer zoveel bier als in Nederland geëxporteerd. 

Lees ook: Grillen of BBQ’en? Dit zijn de beste Yakiniku Shichirins en Kamado’s op een rij!

Ook de nummer één op gebied van alcoholvrij bier

Kort gezegd doen we het als klein landje dus best goed als het aankomt op bier. Vanaf 2017 is er echter een kleine verandering in de cijfers en wordt alcoholvrij bier apart gemeten in de statistieken. Alcoholvrij bier is volgens de statistieken al het bier met minder dan 0,5 procent alcohol. Dat zorgt voor nóg meer interessante cijfers. En wat blijkt? Ook op gebied van alcoholvrij bier doet Nederland het heel erg lekker!

Duitsland was in 2017 en 2018 nog de nummer één exporteur van Europa, maar zoals we dat ook zo graag met voetbal wat vaker zouden doen, hebben we de Duitsers in 2019 en 2020 ver achter ons gelaten. Vorig jaar was de exportwaarde van alcoholvrij bier bijna twee keer zo hoog als in 2017, terwijl de Duitse export nauwelijks groeide. Bovendien groeide de Nederlandse export van alcoholvrij bier in deze periode aanzienlijk sneller (+83 procent) dan de export van alcoholhoudend bier (+11 procent). 

Lees ook: Dit is officieel de beste whisky van 2021!

Vooral Nederlands bier naar de Verenigde Staten

Terwijl we hier in Nederland zelf al heel veel van ons Nederlandse bier opdrinken, gaat een groot deel dus naar het buitenland. De belangrijkste bestemming voor Nederlands bier is de Verenigde Staten, maar helaas moeten doen de Mexicanen het daar nog een stuk beter: Maar liefst 71 procent van het bier dat in 2020 door de Verenigde Staten werd geïmporteerd kwam uit Mexico, 14 procent kwam uit Nederland en 6 procent uit België.

Vanuit Nederlands perspectief zijn de Verenigde Staten verreweg de belangrijkste afnemer van alcoholisch bier. Maar liefst 37 procent van het Nederlandse bier gaat naar de Verenigde Staten, gevolgd door Frankrijk (10 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5 procent). Voor België is Frankrijk de belangrijkste klant, voor Nederland en de Verenigde Staten.

Terug