opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Startup gebruikt AI om perfecte whiskysmaak vast te leggen

Startup gebruikt AI om perfecte whiskysmaak vast te leggen

Whiskyliefhebbers weten dat de sleutel tot een goede alcoholische versnapering hem in de smaak zit. En het vastleggen van de perfecte smaak kan nou eenmaal lastig zijn, maar een nieuwe startup gebruikt AI om precies dát te doen. Het bedrijf, Harmonize genaamd, heeft een machine learning algoritme ontwikkeld dat de smaak van 'perfecte whisky' kan analyseren en repliceren.

Wat maakt een whisky een 'goede' whisky?

De start-up van het Max Planck Instituut voor Biochemie in Martinsried, Duitsland, wil massaspectrometrie en kunstmatige intelligentie combineren om alle fijne kneepjes van wat een goede whisky maakt beter te kunnen analyseren. “Het aantal en de combinatie van moleculen die aanmeren op de chemoreceptoren in de mond en neus en zo de smaaksensatie beïnvloeden, zijn niet precies bekend; het wordt geschat op enkele honderdduizenden”, legt een persbericht over het onderzoek uit. Met behulp van AI en moleculaire analyse hopen onderzoekers beter te kwantificeren en te begrijpen wat een "goede" whisky maakt.

Bio-informaticus Hamid Hamzeiy kwam op het idee om whisky te gebruiken als proof-of-principle op een symposium in Schotland. Samen met Daniil Pokrovsky had hij een dure fles whisky gekocht. "Ondanks de hoge prijs waren we teleurgesteld over de smaak", zegt Pokrovsky. “Een duur product moet ook doen wat het belooft.” 

Om dichter bij dit doel te komen, werkt het "Harmonize"-team nauw samen met de grootste Duitse whiskyproducent, die hen de monsters voor hun metingen levert. "Al deze monsters, die in verschillende vaten zijn gerijpt, hebben een alcoholgehalte van ongeveer 55 tot 60 procent", zegt Hans Kemenater, directeur van de Slyrs Distillery. Met 3500 vaten, die allemaal hun eigen kenmerken hebben, hoopt hij ideeën op te doen over welke whisky's kunnen worden geblend om een ​​constante kwaliteit te garanderen.

Een hulpmiddel voor smaakoptimalisatie

Hoewel er talloze geuren en smaken kunnen worden gemeten, is het technisch vastleggen van een diverse smaak - zoals die van whisky - tegenwoordig niet mogelijk. De start-up "Harmonize", die is gevestigd aan het Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried, heeft tot doel deze kloof te dichten en een nieuwe technologie voor de dranken- en voedingsindustrie tot volwassenheid te brengen. "Het doel is hier niet om menselijke prestaties te vervangen, maar om de industrie een hulpmiddel te bieden om de smaak te optimaliseren, de kwaliteit te waarborgen of nieuwe producten te ontwikkelen", zegt Christoph Wichmann, natuurkundige en directeur van het jonge team.

Het valt niet te ontkennen dat de wetenschap van het whisky maken belangrijk is. Zonder de juiste ingrediënten en processen eindig je met een ondermaatse fles. Maar aan het eind van de dag is het het menselijke element dat echt bepaalt of een whisky goed is of niet. Het zijn immers de passie en de deskundigheid van de distilleerder die een echt uitzonderlijke whisky maken. Zeker, een goede neus en een goed gehemelte zijn essentieel voor elke whisky-maker. Maar het is ook belangrijk dat je inzicht hebt in de fijne kneepjes van smaak en hoe verschillende aroma's en smaken op elkaar inwerken. Alleen dan kun je hopen een evenwichtige, complexe en echt genietbare whisky te maken.

Wij zien het dus niet snel gebeuren dat AI écht het proces van whisky maken gaat overnemen, maar who knows?

 

 

 

 

 

 

Terug