opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

7 wetenschappelijke redenen waarom mannen met baarden beter zijn

7 wetenschappelijke redenen waarom mannen met baarden beter zijn

Van bumperstickers met de tekst "Real Men Have Beards" tot de wildgroei aan baardolie en snorrenwax, het is duidelijk dat gezichtshaar helemaal hot is en er lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Het lijkt wel of overal waar je tegenwoordig kijkt een man met een serieuze baard rondloopt (lekker bezig, mannen!). En hoewel sommige mensen misschien geen fan zijn van deze trend, is de waarheid dat er eigenlijk heel wat voordelen zitten aan het hebben van een baard. Hier zijn een paar wetenschappelijke redenen waarom mannen met baarden gewoon beter zijn. En mannen, voel je vrij dit artikel door te sturen naar je vriendin mocht zij gek genoeg tóch de voorkeur geven aan een gladgeschoren kinnetje.

1. Baarden maken je aantrekkelijker

Als het om gezichtshaar gaat, is er geen pasklare oplossing. Sommige mannen zien er geweldig uit met een baard, terwijl anderen beter af zijn met een kleiner stoppelbaardje. Maar als je je aantrekkelijkheid wilt maximaliseren, is het de moeite waard te overwegen een baard te laten groeien. In een onderzoek uit 2013 van de Universiteit van Queensland werd deelnemers gevraagd de aantrekkelijkheid van mannen met verschillende mate van gezichtshaar te beoordelen. Uit de resultaten bleek dat mannen met een volle baard het aantrekkelijkst werden gevonden, gevolgd door mannen met stoppelbaard en gladgeschoren mannen. Dus als je een baard wilt laten staan, overweeg dan een échte baard. Houd hem wel goed verzorgd en gestyled, anders lijk je misschien meer op een wildebras uit Game of Thrones dan op een Hollywood-acteur.

2. Baarden maken je mannelijker.

Het is niet alleen aantrekkingskracht; uit onderzoek is ook gebleken dat baarden een gevoel van mannelijkheid kunnen overbrengen. In een onderzoek kregen deelnemers foto's te zien van mannen met verschillende mate van gezichtshaar en werd hen vervolgens gevraagd hen te beoordelen op verschillende eigenschappen zoals agressie, volwassenheid en dominantie. Het zal geen verbazing wekken dat mannen met baarden als mannelijker werden beoordeeld dan hun gladgeschoren tegenhangers. 

3. Baarden maken je volwassener en wijzer 

Een ander voordeel van gezichtshaar is dat het mannen ouder en wijzer kan doen lijken. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Biology kregen deelnemers foto's te zien van mannen in verschillende levensfasen (baby, kind, tiener, jongvolwassene, volwassene van middelbare leeftijd) en werd hen gevraagd hun leeftijd te raden. In alle leeftijdsgroepen onderschatten de deelnemers consequent de leeftijd van mannen met een baard met gemiddeld drie jaar. 

4. Baarden laten je er gezonder uitzien

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn baarden niet alleen voor stoere houthakkers en hipsters. Een baard heeft zelfs vele voordelen, waaronder een betere gezondheid. Om te beginnen kan een baard helpen beschermen tegen UV-stralen en huidkanker. Ze helpen ook om stof en pollen op te vangen en houden deze allergenen weg van je longen en luchtwegen. Verder kunnen baarden ook helpen om bacteriële infecties te bestrijden. In een studie ontdekten onderzoekers dat mannen met een baard drie keer minder kans hadden om MRSA op te lopen, een potentieel dodelijke bacterie. Dus als je een manier zoekt om je gezondheid te verbeteren, overweeg dan om een baard te laten groeien!

5. Baarden maken je meer 'likeable'

Eén ding dat alle daters willen in een partner is iemand die sympathiek is - en het blijkt dat gezichtshaar ook op dit gebied kan helpen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science kregen deelnemers foto's te zien van mannen met verschillende niveaus van gezichtshaar (gladgeschoren, lichte stoppels, zware stoppels, korte baard, volle baard) en werd hen vervolgens gevraagd hen te beoordelen op verschillende kenmerken zoals sympathie, betrouwbaarheid en agressiviteit. Uit de resultaten bleek dat mannen met een baard bij alle kenmerken significant sympathieker werden bevonden dan gladgeschoren mannen.

6. Baarden laten je goede genen zien

Hoewel veel onbekend is over welke signalen mensen gebruiken bij het beoordelen van partners, zijn er aanwijzingen dat een baard een evolutionaire aanwijzing is voor goede genen. In een studie gepubliceerd in Evolution & Human Behavior beoordeelden deelnemers de aantrekkelijkheid van foto's van mannelijke gezichten die digitaal gemanipuleerd waren om er wel of niet baardig uit te zien. De resultaten toonden aan dat bij de beoordeling voor langdurige relaties, vrouwen de voorkeur geven aan baardigheid als een indicatie van genetische kwaliteit.

7. Baarden helpen je aan een goede baan

Als je op zoek bent naar een baan, dan kan het hebben van een baard je een voorsprong geven op je schoongeschoren concurrenten. In een enquête uitgevoerd door bazen van verschillende wervingsbureaus, zei bijna de helft dat ze eerder een man met een baard zouden aannemen dan een man zonder. Nu werkgevers zich steeds meer richten op het vinden van kandidaten die een positief imago voor hun bedrijf uitstralen, is het geen wonder dat ze gezichtshaar als een pluspunt zien.

Conclusie

Als de wetenschap een indicatie is, lijkt het erop dat het laten groeien van een baard gunstig kan zijn voor zowel single mannen op zoek naar liefde als mannen met een baan. Dus als je twijfelt over het al dan niet laten groeien van je gezichtshaar, misschien zullen deze studies je overtuigen om de harige sprong te wagen.

Terug