opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

5 tips voor een gezonde en prachtige baard

5 tips voor een gezonde en prachtige baard

Een baard kan iets heel krachtigs zijn. Hij kan je mannelijk laten voelen, hij kan aantrekkelijk zijn voor potentiele partners en hij kan zelfs een effect hebben op je gevoel van eigenwaarde. Maar al die kracht komt met een prijs: als je je baard niet goed verzorgt, begint hij tekenen van verwaarlozing te vertonen, zoals droogheid of overmatige jeuk, en dat wil niemand. Hier zijn wat tips voor de verzorging van het harigste deel van je gezicht - zodat je baard gezond en mooi blijft!

Lees ook: https://www.hop.nl/blog/waarom-hebben-vrouwen-geen-baard

1. Ken je baardhaartype

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je baard is weten welke haarsoort hij heeft. Dit heeft namelijk invloed op de manier waarop je hem moet verzorgen. Baardhaar kan grof gezien in twee groepen worden ingedeeld: stug haar en zachter haar met een lichtere textuur.

Baardhaar dat grof en dik is vraagt intensiever onderhoud, want het kan gemakkelijk droog worden. Om dit type baard mooi te houden moet je hem regelmatig wassen, een borstel gebruiken om de huid eronder te masseren, wat de bloedsomloop verbetert en je poriën exfolieert, en vergeet niet te hydrateren!

Baardhaar met een lichtere textuur kan gemakkelijker te verzorgen zijn - vooral als er minder van is - omdat het minder de neiging heeft vet of vettig te worden. Dit type baard hoeft meestal minder gewassen en gekamd te worden, maar je moet er nog steeds voor zorgen dat je hem de behandeling geeft die hij verdient (tenzij je dof haar wilt).

Lees ook: Dit is wat vrouwen écht vinden van mannen met baarden...

2. Shampoo en verzorg je baardhaar regelmatig

Zelfs bij het  elke ochtend wassen van je gezicht, is het makkelijk om die ene belangrijke stap over te slaan - het wassen van je baard. Dat is misschien prima als je je baard niet laat uitgroeien en je enkel wat stoppeltjes hebt, maar als het om het onderhoud van een volle baard gaat, is regelmatig wassen van cruciaal belang.

Baardhaar is grover dan het haar op je hoofd en kan heel snel vet worden - wat betekent dat als je niet regelmatig genoeg wast, vuil en viezigheid in de haarfollikels blijven vastzitten, waardoor je haar langzamer gaat groeien en uiteindelijk zelfs kan uitvallen. Was je baard een keer per dag met milde, sulfaatvrije shampoo en gebruik een douche scrunchie of sponsje om het extra water eruit te wassen - want krullende baarden hebben een eeuwigheid nodig om goed te drogen! In de baardverzorgingssets die we verkopen op Hop.nl, vind je in veel gevalleen een geschikte beard-wash of baardshampoo, zoals bijvoorbeeld in de Proraso Beard Kit.

Gezond uitziend gezichtshaar behouden houdt ook in dat je de huid onder je baard in topconditie houdt. Dat brengt ons bij het volgende punt...

Lees ook: 3 redenen waarom baardolie een must is

3. Gebruik baardolie of baardbalsem om de haarfollikels te hydrateren en te verzachten

Baardoliën zijn speciaal samengestelde producten die de haarfollikels hydrateren en je baard zachter maken. Ze bevatten meestal natuurlijke oliën, zoals kokosnoot-, amandel- of jojoba-olie. Baardoliën worden meestal aangebracht na het reinigen van de baard of na het douchen - maar kunnen ook worden toegevoegd wanneer dat nodig is tussen de wasbeurten in. Deze speciale oliën zorgen voor een dun laagje afdichtmiddel dat op de haarfollikels achterblijft en ze helpt beschermen tegen beschadiging en de droogtijd vertraagt. Baardolie helpt ook de baard zachter te maken door hem een lichter en soepeler uiterlijk en gevoel te geven. Over het algemeen moeten deze producten vrij zijn van vulstoffen, conserveringsmiddelen of geurstoffen. Baardoliën hebben meestal een lichte geur - sommige zijn ongeparfumeerd, terwijl andere naar cederhout of sweetgrass ruiken - er is voor elk wat wils!

En dan zijn er ook nog baardbalsems. Baardbalsems bevatten bijenwas, sheaboter en andere natuurlijke ingrediënten die het baardhaar hydrateren en verzachten. Baardbalsem wordt na het douchen op de baard aangebracht (zelfs als je op reis bent) met je vingers om het door de haartjes te werken. Baardbalsems helpen ook je baardstyle vast te houden en kun je een beetje zien als een soort ‘wax’ voor je baard. Ze temmen je baard met bijenwas of stylingwax zodat je baard in verschillende stijlen kan worden gekneed. Baardbalsem hoeven niet per se onder de douche uitgespoeld te worden, zolang je het niet erg vindt dat je baard wat vettig aanvoelt als je klaar bent!

Een geweldig product om je baard in goede shape te houden is onze baardverzorgingsset van Percy Nobleman (€40,-). Deze set bestaat uit een baardshampoo, baardolie, baardbalsem én een baardkam. 

4. Trim je baard eens per week met een schaar of tondeuse

Baardtrimmers zijn ontworpen om je baard en stoppels precies op de gewenste lengte te trimmen, wat voorkomt dat je baard een te ‘scruffy’ uiterlijk krijgt (tenzij je dat natuurlijk wilt). Baardtrimmers kunnen op droge baarden gebruikt worden, maar veel mensen vinden dat het gebruik ervan tijdens het douchen het gemakkelijker maakt om te zien wat je doet. Deze apparaten kunnen duur zijn, maar zijn meestal de investering waard als je een scherp uitziende baard wilt die er gelijkmatig en netjes uitziet. Ook een must-have: een veelzijdige Baard Grooming Kit

Soms kan het verleidelijk zijn om je baard gewoon wild te laten groeien - wat prima is als je op minder onderhoud uit bent. Maar als je een meer verzorgd uiterlijk zoekt, is trimmen echt nodig om verdwaalde haartjes onder controle te houden en ervoor te zorgen dat de randen recht blijven. Baard trimmers zijn vooral handig om je baard in verschillende stijlen te houden. Ze variëren in prijs en kwaliteit, dus het is een goed idee om er verschillende uit te proberen voor je er een besluit te kopen. Het trimmen van je baard gaat in twee stappen - je moet beslissen hoe lang je de haren bij je kin, wangen en hals wilt hebben, en ze vervolgens tot die lengte trimmen. Baardtrimmers zijn ontworpen om dit gemakkelijk te doen, maar een tondeuse of zelfs een schaar kan het kunstje ook - dit vereist alleen wat meer skill.

Er zit een kunst in het trimmen van een baard, die je het best leert door oefening. Baardverzorging houdt in dat je weet hoeveel haar je op elk deel van je gezicht wilt hebben en dat je de lengte daarop afstemt. Te kort en je ziet er misschien alsof je te hard je best doet; te lang en het kan er vlekkerig en ruig uit gaan zien als het niet gelijkmatig gekamd wordt. Als je twijfelt, mik dan op iets langer dan wat je vindt dat iemand anders goed staat. Je kan er immers altijd meer afknippen of trimmen - haar erbij plakken nadat het eraf is gehaald zit er helaas niet meer in... 

Lees ook: Dit is officieel de beste whisky van 2021!

5. Borstel, kam en stijl je baard dagelijks voor een verzorgd uiterlijk

Er zijn zoals je al hebt ontdekt flink wat dingen die je dagelijks kunt doen om ervoor te zorgen dat je baard in goede conditie is. Baardverzorging begint in ieder geval met het aanschaffen van een goede borstel en kam, die je idealiter elke dag moet gebruiken om oliën te helpen verdelen, het haar te ontwarren en schilfertjes te verwijderen.

Baardborstels zijn ook heel geschikt om de gezichtshaarfollikels te stimuleren en je baardharen in een gelijkmatige richting te laten groeien, wat heel belangrijk is als je bedenkt dat de meeste baarden van nature niet symmetrisch zijn. Baardkammen (heb je onze Stiletto Baardkam al gezien?!) zijn geweldig om te helpen bij klitten of knopen die tijdens het wassen of borstelen kunnen ontstaan, maar ze zijn minder goed in het verdelen van oliën dan een borstel.

Je kunt het gebruik van deze hulpmiddelen nog doeltreffender maken door je baard daarna te stylen met bovengenoemde producten. Baardolie (samen met balsem) zal de kam helpen gemakkelijk door het haar te gaan, terwijl stylingcrèmes het gemakkelijker maken je baard op zijn plaats te stylen. Bij elk van deze producten hoort een eigen gebruiksaanwijzing, dus kijk ook eens online naar wat tutorials als je geen idee hebt waar je met deze hulpmiddelen moet beginnen. YouTube is wat dat betreft een goudmijn! 

Lees ook: Zo bescherm je je baard tegen de winterse kou

Conclusie

Baardverzorging is een uitgebreid en moeilijk onderwerp om in één blogpost te behandelen, maar hopelijk is dit artikel nuttig geweest. Als dit toch allemaal wat intimiderend of verwarrend klinkt - laat het ons weten! We helpen je graag met een productadvies en beantwoorden al je vragen op gebied van baardverzorging. Nu staat je nog maar één ding te wachten: laten groeien die baard!

Terug