opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

BBQ je te vaak? Drink je teveel bier? Dit (martel)apparaat kan je helpen!

kaakklem bbq

Ja ja, we weten het. Té vaak barbecueën is eigenlijk niet mogelijk, maar als de kilootjes er razendsnel aanvliegen door al die pulled pork of tomahawk steaks, dan is het soms misschien toch een goed idee een cijferslot aan je kamado te hangen waar alleen je partner de code van kent. Wetenschappers in Nieuw-Zeeland hebben echter nóg een beter idee: een heuse kaakklem. Wie durft?

Lees ook: Grillen of BBQ’en? Dit zijn de beste Yakiniku Shichirins en Kamado’s op een rij!

‘Middeleeuws martelapparaat’

De knappe koppen achter de kaakklem, die DentalSlim is genoemd, hebben voor flink wat ophef gezorgd met hun nieuwe uitvinding. Het apparaat is volgens hen namelijk ‘het eerste apparaat voor gewichtsverlies ter wereld’. Het kan letterlijk de kaken sluiten en men dwingen puur en alleen vloeibaar voedsel naar binnen te werken. Veel mensen trekken de ethiek rondom het aparte ding in twijfel, terwijl anderen het zelfs een ‘middeleeuws martelapparaat’ noemen. 

De kaakklem bestaat uit magneten die zijn bevestigd aan de onderste en bovenste kaken, en zorgt ervoor dat de mond niet verder dan 2mm open kan. Hoewel het apparaat in een noodgeval door de gebruiker kan worden geopend, is het blijkbaar de bedoeling om de kaak dicht te houden en gebruikers aan te moedigen vast te houden aan een vloeibaar dieet dat minder calorieën bevat. Met andere woorden: een lekker sappig stuk vlees gaat er niet meer in, maar een ijskoud zelfgebrouwen biertje lijkt dus nog wél een optie te zijn. 

"Compliance is de belangrijkste barrière voor mensen om succesvol af te vallen", zegt Paul Brunton, senior onderzoeker bij het project en vice-president van gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Otago. “Hierdoor kan men nieuwe gewoontes aanleren en kunnen ze gedurende een bepaalde periode een caloriearm dieet volgen. Het begint echt het proces van gewichtsverlies. Het is een niet-invasief, omkeerbaar, economisch en aantrekkelijk alternatief voor chirurgische ingrepen", zegt Brunton in een verklaring. "Feit is dat er geen nadelige gevolgen zijn met dit apparaat”, vervolgt hij. Afgezien van mensen die net een barbecue hebben gekocht, dan...

Lees ook: Dit is officieel de beste whisky van 2021!

Niet geschikt voor fervente barbecuers 

Het lijkt er zelfs op dat het apparaat wél werkt voor mensen die wat kilootjes willen verliezen. Het apparaat, dat ontwikkeld is door onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, was onlangs het onderwerp van een artikel dat werd gepubliceerd in Nature's British Dental Journal. In het onderzoek werden zeven zwaarlijvige patiënten gedurende twee weken uitgerust met het apparaat en onderworpen aan een in de handel verkrijgbaar vloeibaar dieet. De bevindingen stellen dat de deelnemers gemiddeld 6,36 kilogram gewicht verloren en hen "motiveerden om door te gaan met hun reis naar gewichtsverlies."

Toch ziet niet iedereen het gebruik van dit apparaat heel rooskleurig in. Hier achter de schermen bij Hop.nl kunnen we namelijk nogal wat redenen bedenken waarom zo’n kaakklem compleet ongewenst is. Zo hebben we namelijk al eens uitgezocht dat mannen met een bierbuik betere seks hebben dan mannen zónder bierbuik, maar hebben we ook heel wat lekkere Yakiniku kamado recepten in ons hoofd waar we precies niets meer mee kunnen zodra zo’n klem in onze mond wordt geplaatst. 

Terug