opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Dit is waarom iedere man een kruisboog zou moeten bezitten

kruisboog

Behoor jij tot de groep mannen die af en toe nog dat pure oergevoel in zich voelt razen? Dan geeft er weinig zoveel voldoening als het af en toe loslaten van je innerlijke oermens. Daar weten we hier op Hop.nl alles van, of het nu aan komt op het bereiden van het perfecte stuk vlees of het survivallen in de bossen met een aantal maten. Waar je óók een ontzettend bevredigend gevoel van krijgt? Het gebruik van een kruisboog. In dit artikel geven we je vier redenen waarom iedere man - volgens ons - een kruisboog zou moeten bezitten. Ben je er klaar voor?

Een handboog vs een kruisboog

Mocht je nu hard beginnen te roepen: ‘Maar een handboog is véél toffer’, dan hebben we goed nieuws, want óók die verkopen we hier op Hop.nl. De keuze voor een standaard boog (recurve of compound) of een kruisboog hangt af van jou en je individuele voorkeuren, want beide typen hebben hun eigen voor- en nadelen. Hoewel kruisbogen en handbogen hetzelfde lanceerprincipe gebruiken, is het verschil dat een boogschutter bij een de handboog de trekkracht van een handboog handmatig moet regelen door de pees naar achteren te trekken. Een kruisboog gebruikt daarentegen een vergrendelingsmechanisme gebruikt om de trekkracht te behouden, waardoor de inspanning van de schutter wordt beperkt. Het afvuren van een kruisboog voelt dus veel meer als het afvuren van een pistool: je hoeft (bijna) enkel maar de trekker over te halen. 

#1: Een kruisboog is eenvoudig te gebruiken

Dat brengt ons ook meteen bij de eerste reden waarom een kruisboog enorm tof is om te hebben: de leercurve is enorm laag! Als je nog nooit een boog hebt afgevuurd en helemaal nieuw bent in de boogsport, dan is een kruisboog gemakkelijker te leren dan een standaardboog. Een beginner kan in luttele minuten leren een kruisboog af te vuren. Dat betekent weliswaar niet dat je direct een bekwame schutter bent of wordt, maar maar je zult in een mum van tijd een kruisboog kunnen laden en gebruiken. 

De compoundboog vereist meer spierkracht en balans omdat je je lichaam gebruikt om de pijl te trekken, te richten en af ​​te vuren. Over het algemeen kun je verwachten dat je tot zes weken bezig bent met het leren van de juiste vorm, en echte boogschutters blijven jarenlang leren om beter te worden. De kruisboogschutter heeft de techniek snel onder de knie, terwijl je voor de standaardboog spiergeheugen en vaardigheid moet opbouwen om de basis van het schieten te leren. Kortom: meer tijd om te besteden aan je vele andere hobby’s (hoe zit het bijvoorbeeld met je sigarencollectie?)

#2: Je raakt eenvoudig je targets

Mocht je net als menig man in zijn jonge jaren met vrienden boog hebben geschoten, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om met enige nauwkeurigheid je doel te raken. Dat is met een kruisboog volkomen verleden tijd. Waar je met een handboog namelijk langs de boog moet kijken en bijna aan moet voelen waar de pijl het doel gaat raken, is menig kruisboog voorzien van een vizier om het mikken rete-eenvoudig te maken. 

Voor je je kruisboog echter in het buitenland gaat gebruiken om te jagen (let op: dit is in Nederland niet toegestaan), raden we wel aan wat te oefenen op eigen terrein. Dit is niet zo handig voor de Hop-bezoekers die ergens in een binnenstad wonen, maar als je een flinke tuin hebt of ergens op het platteland woont, dan kun je met een kruisboog en onze targets en schietdoelen alle oefening creëren die je nodig hebt om een top-kruisboogschutter te worden. Ook leuk om met vrienden te doen en te kijken wie er nou écht de beste schutter is - al raden we wel aan dit te doen vóór het drinken van je zelfgebrouwen bier in plaats van erna. 

#3: Bepaal voor eens en voor altijd wie de beste schutter is

Dat brengt ons dus bij het volgende punt: kruisboogschieten is enorm competitief. Hoewel het ontzettend leuk is om zelf je schietskills te verbeteren in je achtertuin, gaat er weinig boven een klein wedstrijdje met je maten. Zie het als een potje darten voor gevorderden, voor échte mannen zoals jij en je vrienden. Terwijl je beste maat aan het schieten is, draai je de stukken vlees nog even om die op de Yakiniku kamado liggen - en vice versa. 

Het gebruik van pistolen of geweren is in Nederland vanzelfsprekend verboden - maar het afvuren van een kruisboog is een van de dingen die zonder twijfel het dichtst in de buurt komt. Het maakt niet uit of je thuis een geweer kruisboog of een eenvoudigere pistool kruisboog hebt liggen, we weten zeker dat je vrienden maar al te graag de uitdaging met je uitgaan. Op het gebied van boogsport kun je in onze webshop namelijk terecht voor vanalles en nog wat. Kies voor een handzaam pistool kruisboog met korte pijlen. Of ga voor het grotere werk: een geweer kruisboog met lange pijlen dat je tegen je schouder laat rusten.

#4: Een kruisboog is geschikt voor iedere schutter

Vele jaren geleden waren kruisbogen vooral bedoeld om alleen te worden gebruikt door gehandicapte jagers en oudere generatie boogschutters. Naarmate kruisbogen meer mainstream zijn geworden, werden ze steeds populairder bij alle soorten jagers. Kruisbogen zijn vooral gunstig voor mensen met fysieke beperkingen, omdat je niet veel kracht nodig hebt de pijl af te vuren. 

Kleinere of zwakkere mannen - zoals je kostbare kroost of je maten die een stuk minder sterk zijn dan jij - kunnen moeite hebben om een ​​handboog terug te trekken en spanning op de pees te houden, wat bij kruisbogen geen probleem is. Vooral kinderen kunnen gemakkelijker met kruisbogen schieten omdat ze nog niet de coördinatie hebben van een volwassen jager. Mannen met fysieke beperkingen zijn daarnaast misschien niet in staat om de terugslag van een geweer te weerstaan, maar ze kunnen wel zonder probleem de terugslag van een kruisboog verdragen (ook leuk: vrij verkrijgbare airsoft wapens). 

Vanwege de beperkte hoeveelheid kracht en bewegingsbereik die nodig is om een ​​kruisboog te gebruiken, kunnen veel jagers die anders alleen met een geweer zouden kunnen schieten, óók genieten van boogschieten. En laten we eerlijk zijn: schieten met pijlen is iets wat iedere man eens in de zoveel tijd zou moeten doen. Ben je overtuigd? Bekijk dan hierrr al onze (kruis)bogen

Terug