opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Kruisboog schieten voor beginners

kruisboog

De tijd is voorbij dat we nog moesten jagen voor ons vlees, maar ook vandaag de dag willen wij mannen dat pure oergevoel zo nu en dan ontketenen. Als jij precies hetzelfde zoekt, dan zit je hier op Hop.nl helemaal goed. Want of je nu op zoek bent naar bijlen om mee te werpen, barbecues om je vers-gevangen vlees mee te bereiden of juist de bogen om die beesten mee te vangen, in onze shop voor mannen zit je helemaal goed. Vandaag nemen we je mee naar de wereld van het kruisboogschieten. Net even anders dan een normale boog, maar ook stukken effectiever!

Lees ook: Kan bier brouwen het wereldwijde energieprobleem oplossen?

Waarom kruisboog schieten?

De kruisboog is gebaseerd op de traditionele boog en is een mechanisch apparaat dat projectielen afschiet die ook wel ‘bolts’ worden genoemd. Het is in staat om de grootste soorten dieren mee uit te schakelen en ze zijn ook nog eens dodelijk nauwkeurig. Het zal je echter verbazen dat de kruisboog in de eerste plaats bedoeld was voor gehandicapte jagers. Inmiddels is dat wel anders, en is het kruisboogschieten een sport op zichzelf geworden. 

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een kruisboog ten opzichte van een normale boog, is dat zodra de kruisboog wordt gespannen, het in gespannen positie houden van de kruisboog geen energie of inspanning van de jager vereist. Vervolgens kun je je volledig concentreren op het richten, om vervolgens eenvoudig de trekker over te halen zodra je klaar bent om te schieten. Easy as that! Om deze reden zijn kruisbogen ook perfect geschikt voor jonge jagers, of jagers met een handicap.

Tegelijkertijd worden kruisbogen op dezelfde manier gericht als een geweer, waardoor ze ook gemakkelijker vanuit een zittende of geknielde positie kunnen worden gebruikt dan een normale boog, die eigenlijk alleen vanuit staande positie kan worden afgevuurd. Bovendien hebben kruisbogen extreem zware trekgewichten. De meeste jagers gebruiken een trekgewicht van ongeveer 50-80 pond met een samengestelde boog; kruisbogen hebben meestal een trekgewicht van meer dan 100 pond en soms zelfs 200 pond. De XB21 Man Kung kruisboog in onze winkel heeft bijvoorbeeld een trekgewicht van 175 pond. 

Hóe een kruisboog schieten?

Nu je weet waarom kruisboog schieten simpelweg veel voordelen heeft ten opzichte van een normale handboog, is het tijd om je ook uit te leggen hoe je dan precies zo’n kruisboog af moet vuren. 

Stap 1: het spannen van de boog

Het spannen van de kruisboog vergt wat geduld om te leren. Er zijn twee methoden voor het spannen van de boeg: handmatig en slingerbediend. Om de boog handmatig te spannen, plaats je je voet in de stijgbeugel aan de voorzijde van de boog en trek je het kruisboogkoord gelijkmatig terug aan beide kanten van de loop totdat het gebogen is. Dit is echter nogal een karwei met moderne jachtkruisbogen, die in tegenstelling tot gewone recurve bogen of samengestelde bogen een trekgewicht van meer dan 150 pond hebben. Als je niet recht trekt, kun je de boog verkeerd uitlijnen en zal je waarschijnlijk je doel niet raken.

Stap 2: het laden van de boog

Zodra de kruisboog volledig is gespannen, plaats je een pijl in de loop van de kruisboog en lijn je de veer van de pijl in het loopkanaal uit. Plaats de pijl stevig op zijn plaats.

Lees ook: Wat is het verschil tussen short- en longfiller sigaren?

Stap 3: het doel

Kruisbogen bedoeld om mee te jagen zijn uitgerust met een vizierconfiguratie of montagekader om doorheen te richten, zoals een optische scoop met een dradenkruis.

Stap 4: het schieten

Zodra je het doel in je vizier hebt, druk je op de trekker net zoals je dat van een geweer zou doen, terwijl je het doel in je vizier houdt. Terwijl je drukt, hoor je de knal van de trekker loslaten terwijl de boog vuurt en de pijl naar het doel schiet. Voila, en nu maar hopen dat je raak hebt geschoten...

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.