opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Knight Frank: Waarde van unieke whisky in tien jaar vervijfvoudigd

whisky belegging

Zoek je nog een winstgevende manier om je geld te investeren? Dan lijkt het erop dat whisky misschien wel the way to go is. Al jaren levert whisky beleggers mooie winsten op, maar vooral de afgelopen jaren is de waarde van exclusieve flessen enorm gestegen. Een rapport op basis van veilingwaarden van de beste whisky’s toonde namelijk aan dat whisky de laatste vijf jaar ruim 262 procent meer waard is geworden. 

“De sleutel tot de aanhoudende groei van zeldzame whisky als beleggingscategorie is de passie die kopers wereldwijd delen voor het beleggen, verzamelen en af ​​en toe drinken van enkele van de beste en zeldzaamste Schotse whisky die ooit is gemaakt.”

In tien jaar waarde vervijfvoudigd

In zo’n tien jaar zouden whisky-investeerders hun geld hebben vervijfvoudigd, blijkt uit het rapport van Knight Frank via de Financial Times. Dat is een veel beter rendement dan op welke andere activa dan ook. Onder verzamelobjecten komen alleen klassieke auto’s in de buurt, die namelijk verdubbeld zijn in waarde in de periode tot juni 2020, aldus Frank. De man was ooit verantwoordelijk voor de jaarlijkse Wealth Report van een adviesbureau en maakt tegenwoordig de zogenaamde Knight Frank’s Luxury Investment Index (KFLII). Als er dus íemand is die weet waar geld in zit, dan is hij het wel. 

Zeldzame whisky wordt overigens nauwelijks verhandeld, vooral gezien het beperkte aanbod. Hier op Hop.nl laten we je regelmatig mooie veilingen zien, maar in volume is de whisky-handel slechts 2% van die in wijn. Best uniek dus. Mocht je ergens een mooie oude fles op de zolder van je grootvader tegenkomen, dan is het dus wellicht verstandig hem niet op een vrijdagavond open te knallen voor je eens uitgezocht hebt wat voor fles het is. Exclusieve whisky is simpelweg ook écht uniek. Dat bewijzen onder andere de bizarre prijzen die er soms voor neergelegd worden (zoals de Macallan 1926 die voor 1,7 miljoen euro werd geveild). 

Lees ook: Nucleaire regen zorgt voor schokkende ontdekking antieke whisky

Pril maar winstgevend

Andy Simpson: “Hoewel zeldzame whisky een ietwat prille beleggingscategorie blijft in vergelijking met sommige andere passie-investeringen, heeft de markt voor zeldzame en vintage flessen de afgelopen tien jaar een buitengewone groei gekend, zowel in termen van het volume van whisky. verhandeld worden en de waarde van die whisky. De sleutel tot de aanhoudende groei van zeldzame whisky als beleggingscategorie is de passie die kopers wereldwijd delen voor het beleggen, verzamelen en af ​​en toe drinken van enkele van de beste en zeldzaamste Schotse whisky die ooit is gemaakt”. 

Andrew Shirley, redacteur van The Wealth Report en de Knight Frank Luxury Investment Index, vulde dat aan: “De verbluffende prijsgroei van zeldzame single malt whisky's toont aan dat de belangstelling voor nieuwe alternatieve beleggingscategorieën sterk blijft onder vermogende beleggers”. 

Lees ook: Drink whisky en red de natuur!

Direct naar de top

En als je denkt dat deze stijging in populariteit slechts een trend is, dan heb je het mis. In de Luxury Index van Knight Frank komen tal van activaklassen aan bod die normaal gesproken enkel worden geassocieerd met de rijken der aarden. Denk aan unieke kunst, klassieke auto’s, uurwerken en dus zeldzame whisky’s. Al deze klassen worden middels verschillende criteria beoordeeld om zo een ‘relatieve waarde en het groeipotentieel als verzamelobject van beleggingskwaliteit te weerspiegelen’. Simpel gezegd: kijken wat het waard is en wat het waard wordt. 

Zeldzame whisky steeg meteen naar de top van de Knight Frank's Luxury Investment Index toen het voor het eerst werd geïntroduceerd in het Q2 Wealth Report 2018. Dat jaar was de groep klassieke auto’s echter nog de absolute koning op gebied van verzamelbare activa en beleggingen. 

Lees ook: Last van reuma? Een goede borrel zou kunnen helpen!

Enorme vraag naar vaten

In feite is zeldzame whisky zo gegroeid in populariteit dat Frank er een eigen Index voor maakte: de Knight Frank Rare Whiskey 100 Index. Andy Simpson, mede-oprichter van de index, merkte in 2020 op dat merkte op dat "een aanzienlijk overaanbod en een verzwakking van de waarden voor de marktleider, The Macallan, zorgden voor een uitdagende start van het jaar. Dit kwam tot uiting in een halfjaarlijkse daling van 2,67% in onze Knight Frank Index. Toen het aanbod versoepelde, deed de tweede helft van 2019 het veel beter en eindigde de Index het jaar met 5% in de plus”. 

Hij vervolgt: “Belangrijke trends waren onder meer de opkomst van challenger-merken op de secundaire markt en de groeiende belangstelling voor gesherryde whisky. Verzamelaars zochten steeds meer naar de oudste, zeldzaamste flessen van iconische distilleerderijen zoals Dalmore, Springbank, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore en Brora, en er bleef een enorme vraag naar vaten. Maar net als in 2018 gingen de krantenkoppen over The Macallan, met een fles van de distilleerderij Fine & Rare uit 1926 die in oktober meer dan een miljoen pond opbracht bij Sotheby's”. 

Lees ook: Dit is waarom kevers seks hebben met bierflesjes (ja, écht)

Aziatische markt aan de top

De enorme waardestijging werd volgens het rapport gedeeltelijk veroorzaakt door de Aziatische markt. De verkoop van Schotse whisky naar India, China en Singapore steeg in de eerste helft van 2018 bijvoorbeeld met respectievelijk 44%, 35% en 24% volgens de Scotch Whisky Association, waarbij single malts nu goed zijn voor bijna 30% van de totale Schotse export.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.