opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Last van reuma? Een goede borrel zou kunnen helpen!

reuma borrel

We hebben hier op Hop al eens eerder verteld waarom bier soms best gezond kan zijn en ook hoe whisky je lichaam zou kunnen versterken. Nu gooien we daar nóg wat goed nieuws bovenop. Recent onderzoek toont namelijk aan dat alcoholgebruik in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. 

Lees ook: Drink whisky en red de natuur!

Nee, niet nóg meer alcohol!

Om maar gelijk met slecht nieuws in huis te vallen: Ondanks de resultaten van de studie, adviseerden de onderzoekers mensen NIET om alcohol te gaan drinken om hun kans op het ontwikkelen van RA te verkleinen. In plaats daarvan riepen ze op tot toekomstig onderzoek om een ​​beter begrip te krijgen van waarom deze relatie werd waargenomen.

"Verdere studies zijn nodig om de mechanismen achter de bevindingen te begrijpen die kunnen bijdragen aan het definiëren van manieren om bescherming tegen RA te bereiken op een andere manier dan met alcoholgebruik", zeiden ze. Er werden gegevens verzameld van de Zweedse Nationale March Cohort, een prospectieve cohortstudie die in 1997 werd opgericht met 43.863 deelnemers. De deelnemers vulden een vragenlijst van 36 pagina's in - boordevol handige informatie.

Uiteindelijk werden de gegevens bekeken van 41.068 deelnemers. Opvallend was dat alcoholdrinkers over het algemeen jonger en hoger opgeleid waren dan níet drinkers. Het drinken van alcohol was ook significant geassocieerd met roken, iets wat minder opvallend is. 

Lees ook: Unieke whisky’s onder de hamer om Schotse whisky-industrie te redden

Effecten op rokers

Toch hadden de meest opvallende resultaten te maken met reuma: deelnemers die alcohol dronken hadden een 30% verminderd risico op RA. Ook andere feitjes werden uit de cijfers getrokken. Zo zeiden de meeste drinkers dat ze meer dan één soort alcoholische drank drinken (89%); 9,9% zei alleen andere dranken dan wijn te drinken, en 6,9% zei alleen wijn te drinken. Het RA-risico verschilde niet tussen deelnemers die alleen andere dranken dan wijn dronken of mensen die alleen wijn drinken. 

Het effect van alcohol was zelfs nog groter bij deelnemers die ooit rookten . Niet-drinkende rokers hadden een significant verhoogd risico op RA, terwijl rokers die wél alcohol dronken juist een veel lager risico hadden. “Onze resultaten bevestigen een omgekeerde dosis-responsrelatie tussen alcoholgebruik en RA-incidentie, evenals een positieve associatie met roken. De risicovermindering die gepaard gaat met alcoholgebruik was meer uitgesproken bij rokers”, vatten de onderzoekers samen. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.