opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Dit is waarom kevers seks hebben met bierflesjes (ja, écht)

kever bier

We weten dat jullie Hop-lezers wel van een biertje houden, maar we weten vrij zeker dat jullie er niet zóveel van houden als kevers. Tijdens de Ig Nobelprijs 2011 in de categorie Bologie toonden enkele biologen namelijk aan dat ‘een bepaald soort kever wel heel goed paste bij een bepaald soort Australisch bierflesje’. De liefde ging zelfs zo ver, dat de beestjes daadwerkelijk seks hadden met de flessen. 

Lees ook: Drink whisky en red de natuur!

Keversex

“We hebben deze studie meer dan 20 jaar geleden in Australië gedaan. David en ik wachten al twintig jaar bij de telefoon tot hij overgaat, en het is eindelijk gebeurd”, aldus Darryl Gwynne, één van de biologen, destijds. Het onderzoek: ‘Kevers op de fles’, kwam per toeval tot stand nadat ze zagen dat grote mannelijke kevers in West-Australië probeerden te paren met afgedankte bierflesjes langs de kant van de weg.

“We deden eigenlijk onderzoek naar een heel ander onderwerp, en op een ochtend in de buurt van ons veldkamp zagen we deze bierflesjes met deze kevers duidelijk proberen te paren met de flessen, omdat hun penissen duidelijk tegen de achterkant van de fles aan stootten”, vertelt hij. “Het was amusant, maar het zette ons ook aan het denken”, vervolgt hij. 

Lees ook: Unieke whisky’s onder de hamer om Schotse whisky-industrie te redden

Paringsfouten

“Ik bestudeer de theorie van sekseverschillen , darwinistische seksuele selectie, en een van de duidelijke patronen over dieren is dat er een aantal voorbeelden zijn van mannetjes die paringsfouten maken. Vrouwtjes nooit - ik heb nog nooit een voorbeeld gehoord van een vrouw die een fout maakt”, vertelt de bioloog. 

“Dus hier hebben we een mannetje dat een duidelijke paringsfout maakt en de theorie erachter is dat sperma goedkoop is. Mannen kunnen het zich veroorloven om, nou ja, af en toe een fout te maken. Vrouwtjes niet, want voortplanting is veel duurder voor vrouwtjes. Maar er is een andere invalshoek in dit verhaal. Een trieste invalshoek…”

Het bleek dat de kevers namelijk van de flessen werden getrokken door roofzuchtige mieren, waardoor een aantal van de flessen bedekt waren met stukjes kever. Maar wat trok deze kevers nou precies naar deze flessen? “De oude ‘stompe’ fles die ze in West-Australië gebruikten, had een reeks kleine knobbeltjes rond de basis die ervoor zorgde dat het biertje je hand niet uitglijdt. Die reflecteerden licht op dezelfde manier als de vleugels van het vrouwtje, die niet alleen bruin en glanzend waren als de fles, maar ook zij reflecteerden licht omdat ze bepaalde kuiltjes in zich hadden, net als de flessen”. 

Lees ook: Last van reuma? Een goede borrel zou kunnen helpen!

Bierflesjes veranderd

Dit noemen ze volgens de biologen ook wel een ‘evolutionaire val’.  De mannelijke kevers zouden miljoenen jaren hebben gedaan om de voorkeur te geven aan het grootste bruine vrouwtje dat ze kunnen vinden - omdat grotere vrouwtjes meer eitjes kunnen leggen. En toen kwamen er mensen die hun bierflesjes op straat gooiden. Dit zorgde ervoor dat er een verstoring kwam. De mannetjes doken enkel nog op de flessen, terwijl de vrouwtjes ‘droog’ kwamen te staan.

“Darryl ( de andere bioloog, red) schreef een brief aan de brouwerij waarin hij erop wees, en vervolgens kregen we nooit een antwoord - maar vervolgens hebben de bierflesjes die je vandaag op de grond vindt niet die kleine knobbeltjes rond de basis, dus misschien heeft het ermee te maken gehad”, vertelt hij. Er was een programma over insectengedrag waar ons onderzoek deel van uitmaakte en ze beweerden daarop dat de Swan Brewery hun bierfles had aangepast als reactie op dit onderzoek, maar dat hebben we niet kunnen verifiëren”.

Lees ook: Man drinkt teveel alcohol en verandert zijn naam in Céline Dion

Kortom: ruil je flesjes op!

Moraal van het verhaal: gooi niet je bierflesjes op de grond, want het zou nog weleens de keverpopulatie in gevaar kunnen brengen. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.