opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Must-follow whisky tips om het beste uit de drank te halen

whisky drinken tips

Er komen heel wat mooie dingen uit Schotland. Denk aan de stoommachine, de telefoon, de televisie… Maar hier op Hop.nl weten we natuurlijk dat het allermooiste dat het land heeft voortgebracht, whisky is. Oké oké, gezien het feit dat de heel wereld een rijke geschiedenis heeft rondom het distilleren van alcohol weten we niet zeker of whisky echt uit Schotland komt, maar vandaag de dag wordt Schotse whisky wél gezien als de beste die er zijn. Elk zichzelf respecterende man (en vrouw) zou dan ook een paar mooie Schotse flessen in zijn bezit moeten hebben. 

“De karakteristieke zoet-kruidige aard van Speyside whisky’s is geweldig te combineren met smakelijke chocolaatjes of kazen, zoals Maasdam of Emmentaler”

Ondanks dat het land bijna twee keer zo groot is als Nederland, huisvest het slechts 5,5 miljoen mensen. Rondom al die mensen vind je de mooiste landschappen ter wereld én meer dan 130 whisky distilleerderijen. En omdat er zoveel verschillende whisky’s zijn om uit te kiezen, zou je je hele leven kunnen vullen met het ontdekken van deze Schotse hoogstandjes. Maar als je eenmaal een mooie fles in bezit hebt, hoe maak je dan het beste van je whisky-ervaring? Een heuse whisky-expert geeft je deze twee must-follow tips. 

Lees ook: Vrouwen opgelet: mannen die bier drinken zijn vruchtbaarder

Ruik - maar niet te diep

Als je voor het eerst goed alcoholisch drankje proeft, is het een natuurlijke neiging om aan je drankje te willen ruiken voordat je het achterover slaat. Dit leidt echter tot een van de meest voorkomende ‘fouten’ die beginners maken: te diep en te dichtbij inademen. Dit zegt deskundig mixoloog Lilburne-Fini. 

Alcohol is een krachtig middel dat de slijmvliezen van je lichaam kan irriteren, vooral die in je neus en keel. Als je te dichtbij en te diep inademt, kan de verdampte alcohol werkelijk waar je neus verbranden of beschadigen', legt Lilburne-Fini uit. Dit kan je reukvermogen juist beschadigen en je smaakgevoel aantasten, waardoor je whisky-ervaring juist slechter wordt in plaats van beter. En dat willen we juist voorkomen…

Overigens zijn de meningen hierover verdeeld: menig whisky-expert stopt zijn complete neus in een glas whisky om de aroma’s binnen te krijgen. Of hun neus simpelweg al kapot is gemaakt is maar even de vraag…

Lees ook: Zo combineer je bier met vlees voor een hemelse smaakbeleving

Combineer smaken

Hoewel we net hebben aanbevolen om niet aan whisky te snuiven zoals je aan wijn zou ruiken, moet je wél overwegen hoe het op een vergelijkbare manier met eten samengaat. Net zoals je een mooie Syrah met een biefstuk combineert, passen verschillende whisky's bij verschillende soorten voedsel, en kun je jezelf openen voor een hele nieuwe wereld van smaakcombinaties, aldus verschillende experts.

De karakteristieke zoet-kruidige aard van Speyside whisky’s is volgens hen bijvoorbeeld goed te combineren met smakelijke chocolaatjes of kazen, zoals Maasdam of Emmentaler. Als alternatief passen de rokerige turfsmaken van een Islay-single malt mooi bij rood vlees. Een smakelijke Ardbeg combineren met een medium-rare wagyu steak moet je dus écht gewoon eens doen. Proef wat whisky in combinatie met kleine stukjes eten om de smaken in je mond te laten mengen. Je zult verbaasd staan van wat je zult proeven!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.