opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Onderzoek: we zijn aantrekkelijker met een biertje op (en drie andere studies)

dronken aantrekkelijk

Wanneer wetenschappers zich met de fijne dingen in het leven gaan bemoeien, dan komen daar soms heel interessante feitjes uit. Zo ook de knappe koppen die zich bezighouden met één van de grootste Hop-hobby's die er zijn; bier drinken. Want zoals we allemaal weten is bier niet alleen lekker, het zorgt ook nog eens voor een heel bijzonder gevoel van binnen. En dat gevoel? Die hebben deze wetenschappers dus eens onder de loep genomen. Vandaag zetten we aantal van hun vondsten op een rij.

Lees ook: Nucleaire regen zorgt voor schokkende ontdekking antieke whisky

Trolley-probleem

Heb je wel eens van het trolley-probleem gehoord? In dit etische dilemma sta je voor de keuze waarbij je met één handeling veel mensen zou kunnen helpen, maar daardoor wel één persoon verongelukt. De vraag is dan: onder welke omstandigheden is het moreel verantwoord om de rechten van deze  te schaden in functie van het welzijn van de groep? Afijn: ook dronken mensen hebben daar een mening over. Het blijkt namelijk dat hoe meer mensen gedronken hebben, hoe sneller ze geneigd zijn die ene persoon op te offeren voor het welzijn van de groep. 

Lees ook: Drink whisky en red de natuur!

Hier met dat geld!

Tegelijkertijd kan bier (en alcohol in het algemeen) ons ook minder liefdadig maken. In één onderzoek boden onderzoekers mensen 20 euro aan en gaven ze hun de kans om (een deel van) het geld te doneren aan Artsen Zonder Grenzen. In vergelijking met nuchtere proefpersonen waren degenen die een alcoholische perzikdrank hadden gedronken aanzienlijk minder geneigd om te doneren. In hun hoofd hadden ze die 20 euro waarschijnlijk al uitgegeven aan een volgende meter bier. Geef ze eens ongelijk, toch?

Lees ook: Last van reuma? Een goede borrel zou kunnen helpen!

Toch behulpzaam

Mocht je nu denken dat alle dronken mensen alleen maar aan zichzelf denken, dan heb je het mis. Een andere studie, genaamd Booze, Bars, and Bystander Behavior, toonde aan dat alcohol het zogenaamde ‘omstanderseffect’ verandert. Bij dit fenomeeen zijn mensen terughoudend in het helpen van iemand in nood als er anderen aanwezig zijn. Anno 2021 vertaalt dat zich in lekker filmen met je mobieltje zonder te helpen… Maar goed: Toen een onderzoeker een pot met spullen voor meerdere mensen liet vallen, boden degenen die hadden gedronken sneller hulp dan degenen die nuchter waren. De auteurs van het onderzoek suggereerden dat dit mogelijk komt doordat alcohol sociale remmingen vermindert. 

Lees ook: Dit is waarom kevers seks hebben met bierflesjes (ja, écht)

I’m sexy and I know it

Dit vast een bekende: alcohol kan je ego enorm opblazen. Zo blijkt het dat mensen die een bakkie op hebben, zichzelf véél aantrekkelijker vinden dan mensen die nuchter blijven. En de loutere overtuiging dat we hebben gedronken, kan genoeg zijn om deze ego-boost te veroorzaken: mensen die te horen kregen dat ze een alcoholische drank hadden gedronken, beschouwden zichzelf als aantrekkelijker, helderder, origineler en grappiger dan degenen die dachten dat ze een niet-alcoholische drank hadden gedronken - of een van beide dranken nu alcoholisch was of niet. 

Een ander experiment wees uit dat nuchtere mensen ons aantrekkelijker vinden als we een klein beetje aangeschoten zijn: personen die een groot glas wijn (of iets vergelijkbaars) hadden gedronken, werden aantrekkelijker geacht dan nuchtere mensen. Dat effect verdween echter na het drinken van méér dan één drankje...

Beeld: Les Moonves - Caricature by DonkeyHotey - CC BY 2.0 License

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.