opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Red je lever: drink bier met veel hop! 

bier drinken hop

Onze website heet natuurlijk niet wegens toeval Hop.nl. Hop is - zoals de meeste van jullie ongetwijfeld weten - één van de belangrijkste ingrediënten in het bier waar we allemaal zoveel van houden. Maar wist je dat deze hop meer doet dan alleen smaak toevoegen? Een nieuwe studie toont zelfs aan dat een lekker hoppig biertje de schadelijke effecten van alcohol zou kunnen verminderen!

Lees ook: 800 unieke Europese flessen whisky onder de hamer

Dronken muizen

Oké, drink je he-le-maal geen bier, dan is dat natuurlijk überhaupt beter voor je lever. Maar laten we eerlijk wezen, dat is geen optie. Vandaar dat het toch goed is om eens te weten hoe het nou zit met dat hop, en gelukkig voor ons zijn er onderzoekers die daar het fijne van willen weten! 

In een recent gaven de onderzoekers muizen gewoon bier met hop, een speciaal biertje zonder hop of simpelweg ethanol (alcohol). Na 12 uur vertoonden de muizen die het bier met hop kregen, minder vetophoping in hun lever dan de muizen die ethanol kregen. De muizen die bier zónder hop kregen, hadden daarentegen ongeveer dezelfde vetophoping in hun levers als de muizen die ethanol kregen.

Lees ook: Onderzoek laat zien dat baarden helpen klappen te absorberen

"Onze gegevens suggereren dat het hopgehalte in bier tenminste gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de minder schadelijke effecten van bier op de lever, op korte termijn bij muizen”, schreven de onderzoekers van Friedrich Schiller University Jena in Duitsland in hun studie. Deze werd gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism.

De onderzoekers zeiden dat hun nieuwe bevindingen kunnen helpen verklaren waarom sommige eerdere onderzoeken bij mensen suggereerden dat het drinken van sterke drank sterker geassocieerd is met de dood door een leverziekte dan het drinken van bier. Ook hadden de onderzoekers die aan de nieuwe studie werkten in eerder werk ontdekt dat muizen minder vet in hun levers verzamelden wanneer ze bier kregen versus ethanol.

Lees ook: Leuke vondst: stel vindt 66 unieke flessen whisky verstopt in muren

Humulus lupulus

Hop verwijst naar de bloemen van de hopplant Humulus lupulus. Ze zijn een hoofdingrediënt in bier en worden gebruikt om smaak toe te voegen, maar ook als conserveermiddel. De nieuwe studie suggereerde ook dat hop de vorming van verbindingen die reactieve zuurstofsoorten worden genoemd, kan verminderen. Deze zijn zeer reactief en kunnen schade aan cellen in de lever veroorzaken.

Toekomstige studies zijn wel nodig om te zien of dezelfde effecten bij mensen worden gevonden en of deze effecten langdurig aanhouden, aldus de onderzoekers. Ook zei Kerr dat de hoeveelheid hop in bier behoorlijk kan variëren. De studie testte slechts één bier, een soort Duits pilsener, dus het is niet duidelijk welk hopgehalte in bier nodig is om het effect te hebben dat in de studie wordt gezien.

Lees ook: 7 items die niet in je mancave mogen ontbreken

William Kerr, een senior wetenschapper bij de Alcohol Research Group, onderdeel van het non-profit Public Health Institute in Emeryville, Californië, zei dat de consumptie van sterke drank in sommige landen sterker verband houdt met zaken als leverziekte dan in het geval van consumptie van bier. Het is echter mogelijk dat mensen die sterke drank drinken, eerder zware drinkers zijn dan mensen die bier drinken.

Kortom: dat biertje is misschien tóch beter dan een glaasje whisky - maar een échte levensgenieter kiest voor allebei. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.