opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Van je bierbrouw hobby je werk maken? Het kan! 

bier brouwen opleiding

Goed nieuws, mannen: het weekend is weer (bijna) aangebroken! Dat betekent lekker de hort op om wat pilsjes te tikken, op avontuur in de buitenlucht of natuurlijk gewoon twee volle dagen spenderen in je eigen brouwcave voor het perfectioneren van je thuisgebrouwen biertjes. Zelf bier brouwen staat namelijk op de bucket-list van menig man en steeds meer mensen wagen zich eraan. Dat is niet gek: bier brouwen is ontzettend leuk én je eigen gemaakte bier smaakt natuurlijk altijd het beste. Maar wat nou als we je vertellen dat je van die (uit de hand gelopen) hobby ook nog eens je werk zou kunnen maken? Lees snel verder!

Lees ook: Heb je een brouwketel nodig voor het brouwen van bier?

Bier brouwen: minder moeilijk dan je denkt

Dacht je dat je voor het brouwen van bier een hele kelder vol met Breaking Bad-achtige praktijken moet hebben? Dan heb je het mis. Althans, niet per sé. De beginnende bierbrouwer kan namelijk prima vooruit met onze handige bierbrouw starter sets. Deze handige kits bevatten alles wat je nodig hebt om te beginnen met het brouwen van je eigen bier, zonder dat je er een hele studie op los hoeft te laten. De kits worden namelijk geleverd met handige how-to’s om direct aan de slag te gaan, zodat je binnen enkele weken al je eigen pilsje kunt tappen. 

Maar zoals je begrijpt zit er enige nuance in de titel van deze alinea. Want hoewel zo’n starter kit door werkelijk iedereen gebruikt kan worden, wordt het allemaal al wat lastiger als je op grotere schaal bier wilt gaan brouwen. Daar heb je dan bijvoorbeeld al snel een heuse brouwketel voor nodig met tal van brouwaccessoires en voor je het weet heb je een enorm bierbrouwlab in huis. Dat juichen we hier in onze mannen shop Hop natuurlijk alleen maar toe, want hoe meer bier, hoe beter (en het is misschien óók nog eens gezond). 

Maar hoe verder? Wat nou als je thuis al flink wat verschillende soorten bier hebt gebrouwen en getapt? Wat nou als je die hobby om wilt toveren in je werk? Nou, dan hebben we goed nieuws... 

Lees ook: Je bierflesjes bottelen in 4 eenvoudige stappen

‘Postgraduaat bier brouwen’ in Leuven

Belgische afgestudeerden die een carrière in het bier brouwen willen beginnen, kunnen binnenkort namelijk overwegen naar Leuven te verhuizen na de aankondiging van een nieuwe postgraduaat van de universiteit. Vanaf september is het postdoctorale programma in mout- en brouwwetenschappen bedoeld om de volgende generaties brouwers op te leiden om in de groeiende industrie aan de slag te gaan.

“We willen studenten de mogelijkheid bieden om diepgaande theorieën te koppelen aan praktische ervaring en kennis op industriële schaal. Dat laatste is met name uniek in Europa ”, aldus professor Christophe Courtin, een van de academische managers van het nieuwe postdoctorale programma. Het programma werd gelanceerd door AB InBev, een Amerikaans-Belgisch bedrijf voor drank- en brouwerijen in Leuven. Het bedrijf en de universiteit werken al meer dan tien jaar nauw samen op het gebied van gistonderzoek en fermentatietechnologie, evenals andere domeinen zoals granen en membraantechnologie. 

“Dit is een investering in de toekomst van de Belgische brouwexpertise en de door Unesco erkende Belgische biercultuur. Interactie met jongeren is cruciaal. De frisse blik van jongeren daagt ons uit om onze brouwprocessen groener te maken en onze co-producten, zoals restalcohol, tot maatschappelijke waarde te brengen”, zei Bart Grieten, CEO van alle 32 AB InBev-brouwerijen in Europa. "De training heeft één doel: het erfgoed en de toekomst van Belgisch bier van hoge kwaliteit garanderen", voegde hij eraan toe.

Lees ook: 15 redenen waarom bier beter is dan vrouwen

Ook in Nederland kun je gewoon ‘bierbrouwen’ studeren!

Deze nieuwe studie op Belgische bodem is natuurlijk goed nieuws, maar Nederlandse Hop bezoekers en bierliefhebbers hoeven daar helemaal niet voor te verhuizen. In ons land verzorgt de Stichting Bieropleidingen Nederland, ook wel StiBON genoemd, sinds kort vergelijkbare studies. Tot voor kort was er nog geen kwalificerende opleiding bierbrouwen voor bierbrouwers, maar het Lentiz Onderwijsgroep en StiBON zijn in september 2017 begonnen met het aanbieden van deze vermakelijke opleiding. In 2019 hebben de eerste studenten al het erkende MBO-diploma bierbrouwen in ontvangst mogen nemen. 

Klinkt een beroep als bierbrouwer jou als muziek in de oren? Neem dan snel eens een kijkje in onze bierbrouw shop om van A tot Z te leren wat er allemaal bij komt kijken. Vergeet dan ook niet het handige boek Thuis Bier Brouwen van Greg Hughes te bestellen, in feite gewoon je eerste studieboek! Tappen wij in heel het land over 10 jaar misschien wel jouw eigen bier? We hebben er alle vertrouwen in. Proost, en succes! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.