opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Whisky-schilderij van Churchill onder de hamer voor 1,1 miljoen euro!

whisky schilderij

Ben je nog op zoek naar een uniek schilderij voor in je mancave? Dan kun je nu terecht bij de nieuwe eigenaar van een zeer zeldzaam schilderij van Winston Churchill. Het werk, met daarop het favoriete whiskymerk van de beroemde Britse leider uit de Tweede Wereldoorlog, is deze week namelijk onder de hamer gegaan. Het doek haalde dinsdag 1,1 miljoen euro op tijdens een veiling in Londen.  

Lees ook: Must-follow whisky tips om het beste uit de drank te halen

1,1 miljoen euro

Het olieverfschilderij uit de jaren dertig, waar een fles Johnny Walker's Black Label-whisky en een fles cognac met een kan en wat glazen te zien is, leidde tot een flinke biedstrijd voordat het uiteindelijk werd verkocht voor ruim £ 983.000 britse pond, omgerekend 1,1 miljoen euro. Het hoogste bod, dat werkt gemaakt op een online veiling van Modern & Post-War British Art van Sotheby's, bleek ongeveer vijf keer zoveel te zijn als van tevoren werd geschat. Het werd zelfs een van de hoogste biedingen die ooit onder gemaakt zijn op een schilderij van Churchill.

De voormalig Britse premier en leider in oorlogstijd was een fervent amateurkunstenaar. Eén van zijn werken was dit stilleven getiteld "Jug with Bottles". Hij maakte het in de jaren dertig in zijn landhuis Chartwell, in Kent, Zuidoost-Engeland. Het weerspiegelde zijn voorliefde voor de Johnny Walker-blend, die hij volgens Sotheby's vaak 's ochtends als eerste dronk samen met wat met sodawater. 

Lees ook: Heb jij weleens een nep-whisky gekocht? Zo kom je erachter...

‘Gelijkgestemde mensen’

Hij gaf het schilderij later aan de Amerikaanse zakenman W. Averell Harriman, die in de jaren veertig optrad als speciaal gezant van de VS voor Europa. Harriman werd in 1942 tussen Churchill en Stalin in Moskou gefotografeerd, en het feit dat het schilderij cadeau werd gedaan,  suggereert dat hij flink wat drams deelde met Churchill. 

De beroemde politicus zou namelijk schilderijen geven aan "gelijkgestemde mensen", zei Simon Hucker, co-hoofd van moderne en naoorlogse Britse kunst bij Sotheby's, voorafgaand aan de veiling. Het is onduidelijk of Churchill wist dat Pamela Churchill, de vrouw van zijn zoon Randolph, in deze periode een affaire had met Harriman. Pamela Churchill trouwde decennia later in de jaren zeventig met Harriman en het schilderij werd na haar dood in 1997 verkocht.

Lees ook: 10 interessante whisky-feitjes die elke liefhebber zou moeten kennen

Bottlescape

Het kunstwerk was dinsdag dus weer voor het eerst weer te koop, dit na de dood van de latere eigenaren, de Amerikaanse verzamelaars Barbara en Ira Lipman. Een soortgelijk werk van Churchill, met een verzameling flessen en genaamd "Bottlescape", hangt nog steeds in Chartwell. Toch maar eens die veilingen in de gaten houden voor een leuke mancave-toevoeging… 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.