opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Een wijntje per dag, is dat nou écht gezond?

wijn gezond

We zouden heel graag willen dat de wetenschap van de daken schreeuwt dat een wijntje per dag heel gezond is. Het is dan ook een overtuiging die door veel mensen is aangenomen, maar de laatste jaren hoor je steeds meer tegengeluid, van die #fitgirls die zeggen dat alcohol helemaal nooit een goed idee is. Nou, daar zijn we het bij Hop.nl sowieso niet mee eens - al is het alleen al dat zo’n glaasje rood of wit je lekker kan laten ontspannen. En als je eenmaal zon mooie stoere wijnhouder hebt staan, dan wil je die natuurlijk ook vullen met een mooi flesje. Maar of een wijntje per dag gezond is, dat wilden we tóch eens dieper uitzoeken... 

Lees ook: Is bier gezond? 5 interessante voordelen...

Goed voor het lichaam?

Zowel druiven als wijn bevatten antioxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, wat bevorderend is voor het verlagen van een verhoogd cholesterol. En dat is weer goed voor het functioneren van het hart. Vooral rode wijn lijkt een relatie te hebben met gezondheidseffecten op het hart, zoals het voorkomen van bloedproppen en het verlagen van de bloedsuikers. Een glas rode wijn per dag kan dus mogelijk ook helpen je cholesterol-levels op peil te houden. 

Volgens de American Heart Association (AHA) suggereren ook een aantal onderzoeken dat de polyfenolische verbindingen in rode wijn een actieve rol kunnen spelen bij het beperken van het begin en de progressie van atherosclerose, een ziekte waarbij plaque zich ophoopt in de slagaders met slagaderverkalking tot gevolg. En toen de gegevens van 51 studies samen voor dit AHA-rapport werden geanalyseerd, toonden ze ook nog eens aan dat het risico op coronaire hartziekten met ongeveer 20% afnam wanneer tot twee alcoholische dranken per dag werden geconsumeerd. 

Een studie gepubliceerd in Gastroenterology ontdekte daarnaast dat mensen die rode wijn drinken een grotere diversiteit aan bacteriën in hun darmen hebben dan mensen die bier, witte wijn, cider of sterke drank drinken. Een gevarieerd darmmicrobioom is een teken van een goede darmgezondheid. Onderzoekers geloven dat de goede microbenmix te wijten is aan de vele polyfenolen in rode wijn. Kortom: best wat voordelen aan zo'n glaasje lekkernij! 

Lees ook: Wereld Veganismedag? Dit zijn 5 redenen om wél vlees te eten!

Genieten en ontspannen

Het blijft een beetje vreemd dat we ons in onze maatschappij zó focussen op de fysieke gezondheid, maar dat de mentale gezondheid zo nu en dan wordt vergeten. Kijk, natuurlijk begrijpen wij ook wel dat te veel alcohol schadelijk is voor verschillende organen in het lichaam. Maar laten we niet vergeten dat met mate drinken zorgt voor ontspanning, een verlaging van stress, het gemakkelijker leggen van sociale contacten en een gevoel van vrij- en blijheid. Al deze effecten zijn positief voor de mentale gezondheid, en dat is zeker iets wat we in ons achterhoofd moeten houden. 

Na een lange dag werken, of een moeilijke periode, is niets zo fijn als een glaasje wijn of koud biertje die even het scherpe randje van het leven af halen. En studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuropharmacology ontdekte bijvoorbeeld dat een verbinding in rode wijn genaamd resveratrol bescherming zou kunnen bieden tegen symptomen van depressie en angst. De verbinding lijkt de expressie van een enzym te blokkeren dat gekoppeld is aan de controle van stress in de hersenen, zeggen onderzoekers. Lijkt ons een duidelijk verhaal: trek die wijnopener dus maar uit de la en pak er een lekker flesje bij!

Maar er is een keerzijde...

Sorry mannen, het is niet alleen maar feest. Helaas komen er ook wat negatieve elementen om de hoek kijken bij het drinken van wijn. Het regelmatig drinken van kleine hoeveelheden alcohol kan bijvoorbeeld het risico op een abnormaal snelle hartslag verhogen. Onderzoekers in Korea bekeken gegevens van meer dan 9,7 miljoen patiënten om te zien hoeveel van hen de hartaandoening ontwikkelden. Ze ontdekten dat degenen die elke dag dronken het hoogste risico hadden, vergeleken met degenen die een of twee keer per week alcohol dronken.

Wanneer iemand ook nog eens de hoeveelheid begint te overschrijden die als ‘matig’ wordt beschouwd, dan kunnen er allerlei dingen misgaan. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat te veel alcohol kan bijdragen aan cardiovasculaire aandoeningen, hoge bloeddruk en bepaalde stoornissen van het hart. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose, een overvloed aan kankertypes, pancreatitis, neurologische aandoeningen en verslaving. 

Lees ook: Wetenschap wijst uit: (veel) alcohol drinken maakt je aantrekkelijk!

Geniet, maar drink met mate

Keyword hier is dus gewoon ‘met mate’, want té veel wijn is gewoon geen goed idee. Hoe cliché dit ook is, het is wel waar. Er zijn antioxidanten in wijn die een positief effect kunnen hebben op het hart. Maar er zitten tal van andere stoffen in wijn, zoals alcohol, die eigenlijk vooral negatieve effecten heeft op het lichaam. Je hoeft je lichaam niet als tempel te behandelen als je dit niet wil: veel mensen leven liever een paar jaar korter als ze dan hebben kunnen genieten. Zorg er vooral voor dat je een beetje balans houdt, een glas wijn afwisselt met een glas water, regelmatig beweegt (check onze outdoor shop!) en ook zo nu en dan wat groente en fruit binnenkrijgt. Dan hoeft één (of twee) wijntje(s) per dag helemaal niet zo’n probleem te zijn.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.