opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Oh boy: slechts één biertje per dag laat je hersenen al krimpen!

Oh boy: slechts één biertje per dag laat je hersenen al krimpen!

Slecht nieuws voor alle bier- en wijnliefhebbers op Hop.nl! Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zelfs het drinken van maar één biertje of glas wijn per dag je hersenen al kan laten krimpen. Neem je meer drankjes dan dat, dan kan het effect zelfs nóg erger worden... 

De studie, waarin meer dan 36.000 Britse middelbare leeftijd en oudere volwassenen werden ondervraagd, toonde aan dat de hersenen van mensen die twee alcoholische 'eenheden' per dag dronken - wat gelijk staat aan een glas bier of glas wijn - er twee jaar ouder uit zagen dan de hersenen van mensen die geen bier of wijn dronken. 

Lees ook: 5 luxe karaffen voor het bewaren van je favoriete dranken

Nóg slechter nieuws voor grotere drinkers?!!

En hoe meer drankjes mensen dronken, hoe groter de verschillen in hun hersenen met degenen die niets dronken. De hersenen van mensen die drie glazen alcohol per dag dronken leken 3,5 jaar ouder, en de hersenen van mensen die vier eenheden dronken (iets minder dan een halve standaardfles wijn) waren 10 jaar ouder volgens de auteurs van de studie. Het onderzoek, dat op 4 maart in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, vormt een aanvulling op een groeiend aantal onderzoeken waarin is vastgesteld dat veelvuldig drinken schadelijk voor de cardiovasculaire en hersenfunctie kan zijn.

"Er zijn aanwijzingen dat het effect van drinken op de hersenen exponentieel is", zegt Remi Daviet, eerste auteur van de studie en een assistent-professor marketing aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, in een verklaring. "Dus één extra drankje per dag kan meer impact hebben dan elk van de vorige drankjes die dag. Dat betekent dat bezuinigen op dat laatste drankje van de nacht een groot effect kan hebben op hersenveroudering." 

Lees ook: Het is Scotch Whisky Day - vier 500 jaar vakmanschap

Een glas.. twee glazen.. drie glazen.. hik!

Meer dan 36.000 Britten tussen 40 en 69 jaar beantwoordden een vragenlijst over hun alcoholgebruik, terwijl ook hersen-MRI's werden genomen. De onderzoekers ontdekten dat degenen die meldden meer alcohol te consumeren een grotere afname van het hersenvolume hadden dan degenen die dat niet deden, wanneer ze de deelnemers groepeerden volgens hun gemiddelde dagelijkse alcoholinname - van geen tot twee biertjes of glazen wijn

Ze ontdekten dat de deelnemers die zelfs maar één alcoholische eenheid (een halve pint bier of een half glas wijn) per dag dronken, merkbare verschillen hadden in de structuur van hun hersenen, met name in de hersenstam, putamen en amygdala - hersengebieden verantwoordelijk voor het reguleren van hartslag , ademhaling, leren en motorische controle, en het verwerken van emoties, zoals angst. De verschillen bleven zelfs intact nadat de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die van invloed kunnen zijn op de veroudering van de hersenen, zoals leeftijd, genetische afkomst en geslacht.

Lees ook: 3 redenen waarom je een Arcadekast in je Mancave nodig hebt

Kanttekeningen

Het is wel belangrijk op te merken dat de studie, en vele anderen soortgelijke onderzoeken, alleen een correlatie kunnen aantonen tussen alcoholinname en hersenkrimp, en niet noodzakelijk aantonen dat de een de ander veroorzaakt, aldus de onderzoekers. Een andere beperking is dat mensen zelf rapporteerden hoeveel ze dronken, wat vaak onbetrouwbaar kan zijn. Kortom: we kunnen er best vanuit gaan dat alcoholgebruik niet al te best is voor je brein, maar of het écht zo slecht is als dit onderzoek laat zien, dat is dus maar de vraag.

Het team merkte ook op dat de exponentiële aard van de correlatie betekent dat degenen die het meest drinken waarschijnlijk ook het meeste baat hebben bij minder drinken, ook al is het maar één drankje minder per dag. Kortom: geniet van je biertje, maar drink met mate!

Terug