opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Start-up ontwikkelt prijswinnende ‘Nespresso-machine’ voor whisky

nespresso whisky

Dacht je dat je favoriete whisky écht tientallen jaren lang moet rijpen om op smaak te komen? Nou, binnenkort misschien niet meer. Een start-up uit Silicon Valley neemt het namelijk op tegen de wereldwijde drankindustrie (een industrie waarin ruim 400 miljard euro per jaar omgaat). Dit doen ze met gepatenteerde technologie die volgens de maker de smaak van een op een vat gerijpte whisky, rum of brandewijn in drie tot vijf dagen kan reproduceren. 

Lees ook: ‘S werelds grootste privé-whiskycollectie onder de hamer

‘Whisky Nespresso-machine’

Bespoken Spirits, opgericht door materiaalwetenschapper Martin Janousek en ondernemer Stu Aaron, heeft meerdere prijzen gewonnen in blinde proeverijen met drankjes gemaakt door alcohol bloot te stellen aan zogenaamde ‘microstaven’ van verschillende houtsoorten onder druk, in wat ze vergeleken met een "Nespresso-machine op industriële schaal”.

De openbare lancering komt in een tijd waarin sterke dranken ontzettend veerkrachtig blijken te zijn. Tijdens de pandemie floreert de homemade-bier en whisky-industrie niet alleen, het thuis maken van cocktails en drankjes heeft er volgens sommigen ook nog eens voor gezorgd dat distilleerderijen open konden blijven.

"In plaats van een drank in een vat te stoppen en passief te wachten tot de natuur decennia lang haar gang gaat, brengt onze technologie het vat in de drank en levert een op maat gemaakte drank van topkwaliteit in dagen in plaats van decennia”, aldus Aaron. 

Lees ook: De whisky-wereld in rep en roer - is de industrie écht te seksistisch?

Niet iedereen is blij...

Het proces gebruikt een fractie van het hout en de energie van vatrijping, zegt Bespoken, terwijl het verdwijnen van de zogenaamde "angel’s share" van de drank - wat tijdens rijping verdampt - wordt vermeden. De lancering van Bespoken kreeg overigens een ijzige reactie van de Scotch Whisky Association, die zei dat veel markten rijping in vaten nodig hadden om een sterke drank als "whisky" te verkopen, inclusief de EU, waar dranken minstens drie jaar gerijpt moeten zijn om onder deze naam verkocht te mogen worden. 

"Die kwaliteitsdefinities van whisky beschermen de reputatie van whisky als een traditioneel gerijpt product. Andere sterke dranken die met andere technieken worden geproduceerd, moeten worden geëtiketteerd op een manier die geen oneerlijk voordeel uit die reputatie haalt”.  "De Scotch Whisky Association zal over de hele wereld actie ondernemen om de verkoop stop te zetten van producten die willen concurreren met Schotse whisky als 'whisky', maar die niet voldoen aan de wettelijke vereisten van het land van verkoop." 

Overigens zijn ze niet overal zo ‘streng’. Zo specificeert de Verenigde Staten namelijk geen rijpingsproces voor whisky, waardoor ook andere in de VS gevestigde distilleerderijen aan versnelde verouderingstechnologie werken.  Lost Spirits, gevestigd in Californië, gebruikt een chemische reactor, terwijl Cleveland Whiskey uit Ohio zijn sterke drank samen met vathout in tanks plaatst, vervolgens het mengsel roert en druk uitoefent.

Lees ook: Wetenschap bevestigt: mannen met een bierbuik hebben betere seks

Meerdere prijzen

Als deze snelle rijping populair blijkt te zijn bij de consument, zou dit het eeuwenoude proces van vatrijping op eikenhouten vaten weleens kunnen uitdagen. Bespoken heeft in ieder geval al vroeg succes geboekt in blind-proeverijen, door twee gouden medailles te winnen in de San Francisco World Spirits Competition dit jaar en een "best of category"-prijs voor ambachtelijke blended whisky bij de Judging of Craft Spirits van het American Distilling Institute. 

Maar of echte whiskyliefhebbers snel overtuigd zullen zijn? We betwijfelen het. Een recensent van Whiskey Wash noemde Bespoken's bourbon bijvoorbeeld "niet slecht", maar zei: "Er was ook heel weinig dat opwindend was aan dit drankje." We zijn benieuwd!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.