opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Liefhebber van Ardbeg? Het whiskymerk komt met zijn eerste bier: The Shortie Smoky Porter

ardbeg porter

Ben je net als wij hier achter de schermen bij Hop.nl groot liefhebber van Ardbeg whisky? Dan hebben we goed (en minder goed) nieuws voor je. De Islay-distilleerderij heeft namelijk besloten haar tenen te dompelen in een compleet nieuwe markt. Een markt waar we hier óók groot liefhebber van zijn: bier. Samen met Brewgooder lanceerde de whisky-gigant namelijk onlangs haar allereerste porter, en hij klinkt héérlijk.

Lees ook: 25-jarige Brit zegt hét coronamedicijn te hebben gevonden: whisky

The Shortie Smoky Porter

Het biertje werd de ‘The Shortie Smoky Porter’ gedoopt, genoemd naar de geliefde hondenmascotte van de distilleerder, Shortie the Jack Russell. Het is een limited-edition release die is gelanceerd in samenwerking met Brewgooder. En daarmee komen we ook meteen bij het slechte nieuws: het exclusieve bier zal alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn, dus de kans is klein dat je hem hier in je lokale slijterij zult tegenkomen. Maar gezien het glas bij Hop.nl altijd halfvol is: we verwachten dat er best wat te importeren valt. 

De porter komt van de hand van Alan McIntyre, global brand manager bij Ardbeg, en Alan Mahon, oprichter van Brewgooder. Het bier is geproduceerd ter ondersteuning van World Water Day op 22 maart. Alle winsten van de nieuwe productie zullen dan ook worden gedoneerd om projecten voor schoon water in Malawi te ondersteunen. Naast 250 ambachtelijke brouwers over de hele wereld, is Ardbeg de enige distilleerder die een eenmalig brouwsel op de markt brengt voor Wereldwaterdag als onderdeel van de Global Gathering-campagne.

Lees ook: 25-jarige 7 must-visit whisky distilleerderijen in Schotland

Rokerig karakter

Om het hoppige biertje te realiseren werkte Ardbeg samen met William Bros Brewing Co. Ze gebruikten hiervoor dezelfde geturfde mout die je terugvindt in de smakelijke Ardbeg 10 Years Old whisky. Volgens de distilleerderij heeft het bier net als de whisky het kenmerkende rokerige karakter met tonen van bittere donkere chocolade, moutige koekjes, espressokoffie en zoethout. Als het water je daar niet van in de mond loopt, dan weten we het niet meer. 

Dr. Bill Lumsden, Ardbeg-directeur van distillatie, whiskycreatie en whisky-aandelen, had mooie woorden over het biertje: "We vinden Ardbeg allemaal te gek, en niemand minder dan Shortie. Dus voor dit levensreddende schoonwaterbrouwsel was het alleen maar passend dat onze mascotte de Islay moest vertegenwoordigen. Zoals bij de meeste porters is dit bier zacht en romig. Onze mout heeft er echter toe bijgedragen dat het duidelijk rokerig is - precies zoals we ons voorstellen hoe een Ardbeg-bier zou moeten smaken”. 

Lees ook: Dit is de duurste Ierse whisky ooit, en hij is nu te koop

Gedeeld DNA

Mickey Heads, de inmiddels gepensioneerde distilleerderijmanager van Ardbeg, voegde hieraan toe: "Het helpen bij het brouwen van bier lijkt misschien als onbekend terrein voor Ardbeg, maar zoals elke whiskyfiel die hun mout waard is je zal vertellen, delen whisky en bier hetzelfde DNA. We hopen dat Ardbeggians en ambachtelijk bierliefhebbers zullen genieten van deze extra speciale limited edition”. Daar zijn we vrij zeker van, Mickey!

Mocht je net het geluk hebben de komende tijd in het Verenigd Koninkrijk door te brengen: het Ardberg-bier zal vanaf 24 maart te koop zijn in het bezoekerscentrum van de Ardbeg-distilleerderij, maar ook online op ardbeg.com. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.