opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Nemen vrouwen de whisky-wereld over?

whisky vrouwen

Denk je aan de gemiddelde whisky-drinker, dan denk je waarschijnlijk aan een man die in zijn cave - natuurlijk in een leren stoel - met wat maten geniet van goede sigaren en flink gevulde glazen drank. Toch blijkt dat beeld steeds vaker los te raken van de realiteit. Er is namelijk een verandering gaande in de wereld van whisky: vrouwen beginnen steeds vaker te genieten van lekkere whisky, terwijl mannen steeds vaker overschakelen op andere hobby’s. 

Lees ook: De top 10 populairste whisky’s in 2021

Vrouwelijke whisky-liefhebbers in opmars

Volgens recent onderzoek blijkt dat vrouwen in het Verenigd Koninkrijk nu 40 miljoen glazen meer whisky per jaar drinken dan in 2010, een stijging van maar liefst 15%. Mannen, daarentegen, drinken zo’n 6% mínder whisky dan in 2010. Daarnaast zien we steeds vaker vrouwelijke beheerders van distilleerderijen, en lijken vrouwen ook steeds vaker aan het roer van het smaakbepalingsproces te staan. Kortom: vrouwen zijn in opmars in de whisky-wereld. 

Laura Davies, de hoofddistilleerder van de Penderyn-distilleerderij in de Brecon Beacons, zei dat toen ze negen jaar geleden voor het eerst whisky begon te maken, het zeldzaam was een vrouw in de wereld te zien. "Tegenwoordig is de scène compleet anders", zegt ze. “We hebben veel meer vrouwen in de technische sector, maar ook in de frontlinie. Veel meer distilleerderijen hebben vrouwen als boegbeelden van hun bedrijf. Niet omdat ze leuk zijn om naar te kijken, maar omdat ze hun whisky kennen als geen ander". 

Lees ook: Deze kunstmatige tong proeft verschillen tussen whisky’s met nauwkeurigheid van 99 procent

Women in charge!

Davies 'voorganger bij de Welshe whisky-maker, Gillian Macdonald, werd het hoofd van analyse en whiskycreatie bij Glenmorangie, en er zijn genoeg andere vrouwen in leidinggevende functies, zoals Rachel Barrie, meesterblender voor The BenRiach-distilleerderij, en Stephanie Macleod, meesterblender voor John Dewar. Tegelijkertijd lijken vrouwen zich óók veel vaker bezig te houden met het daadwerkelijk oprichten van distilleerderijen. Denk aan The Toulvaddie van Heather Nelson en de Brenne-whisky van Allison Parc. Penderyn heeft op zijn beurt al een vrouwelijke meester-distilleerder sinds de oprichting in 2004.

Het hebben van vrouwen in leidinggevende functies helpt de aantrekkingskracht van whisky te vergroten, zegt Davies. 'Ik denk dat het daardoor acceptabeler is geworden. Je voelt dat er een plek voor je is”. 

Lees ook: Mannen helemáál niet slechter in multitasken dan vrouwen, aldus onderzoek

Whisky als mannendrank verleden tijd?

"Whisky werd gezien als een mannelijke drank - de pijpen, fauteuils en het benauwde ouderwetse gevoel," zei ze. “Maar er is de afgelopen 10 jaar een revitalisering geweest. In Japan wordt het bijvoorbeeld niet gezien als een mannelijk of vrouwelijk drankje”, zegt Alwynne Gwilt, voormalig whisky-blogger en huidig merkambassadeur van The Balvenie. “Het is een drankje voor wanneer je uitgaat en waar je van geniet. In Tokio krijg je whisky van de tap en in longdrinkvorm bij je gebakken kip”. Heel wat anders dus dan we hier in Nederland kennen. 

Zij gelooft dat de opkomst van nieuwe distilleerderijen vrouwen heeft geholpen om voet aan de grond te krijgen in de industrie. "Veel mensen gaan nu naar de Heriot-Watt University om te stoken, en er zijn daar meer vrouwelijke sollicitanten", zei ze. "De Ierse whisky-industrie is in heel Europa enorm gegroeid en dat betekent dat er veel meer kansen zijn."

Mocht je overigens denken dat whisky áltijd een mannendrank is geweest, dan heb je het mis. Vrouwen speelden bijvoorbeeld een centrale rol bij het distilleren in de VS tot het verbod, en Fred Minnick's boek Whiskey Women brengt het leven van veel vrouwelijke distilleerders in de jaren 1920 en daarna in kaart. 

Lees ook: Alcohol? Daar red je levens mee!

Nodig je vriendin eens uit

Het tijdperk van whisky als pure mannendrank? Dat komt wellicht wel eens tot een einde. Nodig je vriendin de

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.