opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Een nieuwe taal leren? Bier is het geheime ingrediënt!

bier taal leren

Zo’n 18 jaar geleden werd door de Raad van Europa besloten dat de datum van vandaag, 26 september,  voortaan door het leven gaat als ‘Europese Dag van de Talen’. Tijdens deze dag worden 800 miljoen Europeanen, vertegenwoordigd in de 47 lidstaten van de Raad van Europa, aangemoedigd om meer talen te leren. Een extra taal spreken zou namelijk het perfecte instrument zijn om intercultureel begrip te vergroten, maar zou je ook nog eens helpen op de arbeidsmarkt en het is ook nog eens leuk. 

Lees ook: 7 interessante (en bizarre) feiten over bier!

Skip die taal-app... Dít is pas effectief!

Nu kunnen we je natuurlijk simpelweg doorsturen naar een taalschool of een geweldige online taal-leer app, maar zoals je van Hop.nl bent gewend doen wij het natuurlijk net even anders. Want weet je wat óók geweldig werkt als je geïnteresseerd bent in het leren van een nieuwe taal? Bier! Nee, we verzinnen het niet. Het leren van een nieuwe taal kan zo simpel zijn als een koud biertje achterover tikken. Maar don’t take our word for it… laat het je vertellen door wetenschappers!

Een recente studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, heeft uitgewezen dat het drinken van een glas bier of wijn je remmingen zó erg kunnen verminderen, dat het leren en spreken van een taal enorm vergemakkelijkt wordt. De onderzoekers van de Universiteit van Liverpool, de Universiteit van Maastricht en King’s College London wilden erachter komen wat de effecten waren van alcohol op het vermogen een nieuwe taal te leren. Met succes, blijkt nu. 

Sociale remmingen

Het klinkt echter allemaal nogal tegenstrijdig. Alcohol beïnvloed namelijk de cognitieve en motorische functies vaak ten nadele. Een rechte lijn lopen na een paar liter bier? Onmogelijk! Je eigen huisnummer opnoemen? Best lastig… We zouden dan ook kunnen verwachten dat het leren van een taal juist een stuk lastiger is als we gedronken hebben. Aan de andere kant weten we ook waar alcohol wél goed voor is: Meer zelfvertrouwen, het verminderen van sociale angsten en het soms totaal laten verdwijnen van remmingen. Deze kenmerken zouden perfect zijn om nervositeit en aarzeling tijdens communicatie met andere personen te kunnen laten verdwijnen. 

Het doel van de studie was om deze concurrerende voorspellingen te testen. Bij het experiment waren 50 Duitse sprekers betrokken die recent Nederlands hadden geleerd aan een Nederlandse universiteit (Maastricht). 

De deelnemers werden gerandomiseerd in een experimentele groep die een matige hoeveelheid alcohol consumeerde en een controlegroep die een niet-alcoholische drank kreeg. Ze werden vervolgens gevraagd om een ​​informeel gesprek van 2 minuten aan te gaan met een Nederlandse onderzoeker. De gesprekken werden opgenomen en gescoord door Nederlandstalige sprekers die niet wisten welke sprekers alcohol hadden gedronken. De deelnemers werd ook gevraagd om hun prestaties zelf te beoordelen op basis van hoe ze hun spreekvaardigheid ervoeren. 

Lees ook: 7 redenen waarom je thuis je eigen bier moet brouwen

Life is a party, but you must self the slingers uphanging

En de resultaten? Die waren best bijzonder. Alcohol bleek geen effect te hebben op de zelfbeoordelingen van de deelnemers, maar het verbeterde sterk hun waargenomen prestaties, beoordeeld door de Nederlandse sprekers. De alcohol-drinkers spraken vloeiender en hadden daarnaast een betere uitspraak dan de personen uit de niet-alcohol controlegroep. 

Er is echter een keerzijde: het nuttigen van véél alcohol zou er juist voor kunnen zorgen dat ook het leren van een taal moeilijker wordt. De onderzoekers wijzen er dan ook op dat een lage tot matige dosis alcohol taalangst vermindert en daarom de vaardigheid verhoogt. "Hierdoor kunnen sprekers van een vreemde taal vloeiender in de vreemde taal spreken na het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol."

Binnenkort een date met een niet-Nederlands sprekende dame? Drink dan gerust van tevoren een lekker glas zelfgebrouwen bier. Je zult er geen spijt van krijgen! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.