opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

De verschillen tussen een kamado en traditionele houtskoolbarbecues

De verschillen tussen een kamado en traditionele houtskoolbarbecues

Ben je op zoek naar een nieuwe barbecue of grill? Dan is de kans groot dat je bij het opzoeken van informatie tegen tal van verschillende soorten exemplaren aanloopt. Vandaag gaan we je alles vertellen over de verschillen tussen de extreem populaire kamado grills en traditionele houtskoolbarbecues en bekijken we aspecten zoals prijs, kwaliteit, veelzijdigheid, duurzaamheid en meer. Zijn kamado grills het duurdere prijskaartje écht waard? Je leest het hieronder!

Lees ook: 5 redenen5 luxe karaffen voor het bewaren van je favoriete dranken

De houtskool BBQ in het kort

De naam zegt het eigenlijk al: houtskoolgrill of houtskoolbarbecue is een barbecue of grill die houtskool als brandstofbron gebruikt. Het vereist iets meer inspanning dan een gasgrill (gas barbecue) om het kookproces te starten, de temperatuur te managen en daarna op te ruimen, maar het beloont je met vlees met een onvergelijkbare rooksmaak die je niet kunt krijgen door op gas of met elektriciteit te koken. Daarnaast is een standaard houtskoolbarbecue erg goedkoop in aanschaf

Een houtskoolgrill is ideaal voor mensen die van het hele grillproces houden, niet alleen van het eten. Het is er voor het type man dat graag met zijn vrienden in de tuin heerlijke burgers bakt boven smeulende kolen. En zo'n houtskool BBQ komt in verschillende vormen, waaronder tafelbarbecues, barbecues met deksel (kogelbarbecue) en zonder deksel (zuilbarbecue). En dan hebben we ook nog de steeds populairder wordende kamado, wat óók dat is een houtskool bbq...

Lees ook: 5 redenen waarom iedere man een bijl zou moeten bezitten

De Kamado in het kort

De kamado-grill is een kooktoestel dat zijn oorsprong vindt in het oude China, zo'n 3.000 jaar geleden. Pas tijdens de Kofunperiode tussen het jaar 300 en 538 kreeg het echter de naam Kamado, nadat deze van klei gemaakte oven vanuit China naar Japan werd geëxporteerd. Een kamado wordt vandaag de dag veelal gemaakt van keramiek, en kan tot veel hogere temperaturen verhit worden dan zijn westerse tegenhanger, de 'normale' houtskoolbarbecue waar we het hierboven over hadden.

De hitte van de kolen boven of onder wordt binnenin gevangen door de wanden van de ovenvormige grill, wat een ongelooflijk hete kookomgeving oplevert die sappen en smaken insluit. Dit betekent dat je vlees op hoge temperatuur kunt dichtschroeien zonder het uit te drogen of te verbranden; ook kun je zo voedsel langzaam en langdurig garen om taai bindweefsel af te breken zonder al te veel vochtverlies te veroorzaken. Koken op een kamado-grill geeft je voedsel een verbluffend smaakprofiel en het wordt dan ook gezien als grillen 2.0. Maar het komt wel met een prijskaartje...

Lees ook: 7 gouden regels om te barbecueën als een pro

De verschillen tussen een kamado en houtskoolbarbecue

Maar wat zijn dan precies de verschillen tussen een kamado en een houtskool bbq? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is deze vraag een klein beetje tegenstrijdig: een kamado grill of kamado bbq ís namelijk een houtskoolbarbecue, maar dan een speciale vorm. Dit artikel is dus een beetje alsof we het verschil uitleggen tussen een appel en fruit - maar toch is 'wat is het verschil tussen een kamado of Big Green Egg en een normale barbecue' een veelgestelde vraag op Google. Precies daarom hebben we dit artikel geschreven om je uit te leggen waarom een kamado tegenwoordig zo populair is en het de voornaamste keuze is van echte grill-liefhebbers.

Lees ook: Wereld Veganismedag? Dit zijn 5 redenen om wél vlees te eten!

1. Keramische kamado grills zijn beter in het behouden van de warmte dan traditionele houtskoolgrills

Een van de beste eigenschappen van een kamado-grill is dat hij zo gelijkmatig gaart. De keramische 'pot' in de binnenkant, ook wel de firebox genoemd, zorgt voor een gelijkmatige verhitting omdat de warmte er ontzettend lang kan worden vastgehouden! Dit betekent dat je elke keer weer perfecte, sappige resultaten. Sterker nog: sinds de uitvinding van keramiek heeft geen enkele oven hem kunnen overtreffen!

Het unieke vermogen van keramiek om warmte goed vast te houden is wat een kamado grill zo bijzonder maakt ten opzichte van een barbecue met bijvoorbeeld een stalen buitenkant. Hierdoor kunnen je kolen langer aangestoken blijven en hun temperatuur behouden dan een andere soort grills kunnen. Dit is dan ook precies waarom kamado grills en Big Green Eggs vaak worden ingezet voor langere grill-sessies, bijvoorbeeld wanneer een stuk vlees vele uren langzaam wordt gegaard. Met een standaard houtskoolbarbecue is dit een veel lastiger proces.

Lees ook: Zo creëer je de ultieme mancave!

2. Het temperatuurbereik van een kamado ligt hoger dan die in een traditionele houtskoolbarbecue

In een hoge kwaliteits kamado, zoals de Yakiniku kamado, kan houtskool temperaturen tot 700 graden, of zelfs 1.000 graden Celcius bereiken wanneer je gebruik maakt van speciaal Binchotan houtskool. Dankzij het ontwerp van de Kamado-grill kunnen grillmeisters gedurende langere tijd een constante temperatuur behouden met veel minder houtskoolgebruik.

Een kamado-grill is in feite speciaal ontworpen voor koken op hoge temperatuur, wat betekent dat de warmte kan oplopen tot ontzettend hoge temperaturen. De wanden van de ovenachtige grill scheppen een ongelooflijk hete kookomgeving die sappen en smaken insluit. Daarnaast warmt een kamado grill sneller op dan een normale barbecue, ook weer door het gebruikte keramiek. Dit keramiek laat vrijwel geen hitteverlies toe, iets wat wel van toepassing is bij het gebruik van een normale houtskoolbarbecue.

Lees ook: 7 tips voor een perfecte BBQ-party

3. Een kamado is veelzijdiger dan een traditionele houtskoolbarbecue

Dacht je dat je enkel hamburgers, ribben en steaks kon bereiden op een kamado? Dan heb je het mis! Zoals eerder vermeld, hebben de meeste kamado-grills tegenwoordig een zware vuurvaste keramiek die industrieel is ontworpen voor maximale duurzaamheid en isolatie. Veel normale barbecues zijn gemaakt van dunne metalen die niet warm kunnen blijven als het koud of winderig is, dat is niet het geval bij kamado-grills. Deze unieke eigenschap maakt een kamado ontzettend veelzijdig.

Het zware keramische materiaal absorbeert en straalt de warmte gelijkmatig terug in het voedsel en daarom zijn ze zelfs uitstekende pizza- of broodovens, vergelijkbaar met een professionele steenoven. Veel mensen gebruiken hun kamado dan ook voor tal van doeleinden, waaronder het bakken van taarten, pizza's en wat je maar wilt. Het is in feite een hoge kwaliteit oven, maar dan een waar je eerst met kolen en vuur mag spelen! Voeg bijvoorbeeld een scheidingswand toe om twee afzonderlijke kookzones te creëren voor een echte 2-zone-opstelling. Met verschillende accessoires en opstellingen kan een kamado grill bakken, braden, roken, schroeien, sauteren, grillen en nog veel meer.

Lees ook: 5 redenen waarom barbecueën hartstikke gezond is

4. Een kamado grill vereist relatief weinig kolen en is efficiënter dan een traditionele houtskoolgrill

Een ander direct voordeel van de zware keramische constructie is het brandstofverbruik van de kamado-grill. Omdat de dikke zijkanten de warmte zo goed vasthouden, is er heel weinig houtskool en zuurstof nodig om het vuur aan te wakkeren - perfect voor lang, langzaam grillen of diehard grill-meisters die de hele koude winter door aan het spelen zijn met hun kamado (en ze hebben groot gelijk!). Dempers die worden gebruikt om de inlaat en uitlaat te regelen, creëren een luchtstroom die een constante vlam produceert. Wanneer de deksel gesloten is, blijven de temperaturen extreem constant, wat de kamado een uitstekende keuze maakt voor het roken van ribben, borst of pulled pork bij lage en langzame en constante temperaturen.

Lees ook: Brandmerk je maaltijd met onze BBQ Branding Iron

5. Een kamado barbecue is duurder dan een traditionele houtskoolgrill

Nee, sorry mannen. Als je dacht dat dit puur een artikel werd over de voordelen van kamado grills, dan moeten we je toch wat teleurstellen. Er is namelijk één nadeel aan zo'n kamado ten opzichte van een traditionele houtskoolgrill. Waar je een standaard metalen houtskoolbarbecue al voor een paar tientjes op de kop ount tikken, betaal je voor een goede kamado altijd minstens een paar honderd euro, met grotere, hoogwaardigere exemplaren die je zelfs meer dan 1.000 euro lichter maken (zoals de 19" Yakiniku Kamado met onderstel).

Een kamado is dus een stuk duurder dan een ouderwetse houtskoolbarbecue, maar eigenlijk duurder op dezelfde manier hoe een Rolls Royce duurder is dan een Toyota Aygo. Ja, je betaalt er een stuk meer voor, maar je krijgt er ook véél meer voor. Hoogwaardige kamado-grills zijn gemaakt van een grote hoeveelheid vuurvast keramiek, dat maakt ze zwaar, maar ook duur, kwalitatief en veelzijdig.

Dat wil echter niet zeggen dat je geen goedkopere kamado kunt kopen, maar dit komt wel met een 'maar'. Goedkopere kamado-grills zijn namelijk meestal niet gemaakt van keramiek. In plaats daarvan vind je ze gemaakt van porselein, staal of een combinatie van beide. Sta je geregeld achter je kamado, dan zul je het verschil tussen deze materialen al snel opmerken. Wil je echt het beste uit je investering halen, dan is keramiek zonder twijfel de beste keuze voor een kamado-grill van hoge kwaliteit. 

Lees ook: 5 must-have items voor iedere BBQ-liefhebber

Conclusie: kies je voor een kamado? Dan investeer je in kwaliteit! 

Kamado grills zijn efficiënter, veelzijdiger en duurzamer dan een traditionele houtskoolgrill. Ze kunnen op allerlei manieren gebruikt worden om het perfecte stuk vlees te bereiden voor je gezin of je feestgasten. Bovendien maak je er ook nog eens tal van verschillende maaltijden mee! Als je een betere manier wilt om buiten te barbecueën, raden we je aan vandaag nog te overwegen in een kamado grill te investeren. Neem snel een kijkje bij onze Yakiniku grills, zonder twijfel de beste kamado's van dit moment!

Terug